“İnsan ruhunun çözülmez düğümleri bir muamma gibi önüne serilir. Kitaplarda okuduğun depresyon kelimesine bir cankurtaran simidi gibi sarılırsın. Çünkü nedense hepimizde maddi olsun, manevi olsun, bütün dertlerimize bir isim takmak merakı vardır.”
- Sabahattin Ali, İçimizdeki Şeytan
Depresyon, olumsuz bir duygudurumla, düşük enerjiyle, olağan ve her zaman yapılan şeylere karşı ilgi kaybıyla, karamsarlıkla, kişinin kendisiyle ve gelecekle ilgili olumsuz düşünceleriyle ve toplumdan, insanlardan uzaklaşmasıyla kendini gösterir.
Kayıp durumlarından sonra kişinin kısa bir süre depresyon belirtileri göstermesi normal sayılır.
Ancak bu durum belli bir süreyi aşar, günün tamamına yakınına sürmeye başlar ve kişinin özel hayatını, işteki veya okuldaki etkinliklerini, sosyal hayatını etkiliyorsa o zaman depresif bozukluğa dönüştüğü kabul edilir.
Prof Dr. Hakan Türkçapar kitabı “Depresyondan Çıkış Yolu’nda” dokuz ciddi depresyon belirtisinden bahseder:
1. Çökkün duygudurum
2. İstek kaybı / zevk almama
3. Enerji kaybı / yorgunluk
4. Özgüvenin ya da özsaygının azalması / suçluluk duygusu
5. Durgunluk, az konuşma, az hareket etme
6. Dikkat toplama güçlüğü, yoğunlaşamama, unutkanlık
7. Uyku bozukluğu
8. İştah değişikliği
9. İntihar, ölüm düşünceleri
Amerikan Psikiyatri Birliği’nin sistemi DSM’ye göre bir kişinin klinik düzeyde bir depresyon tanısı alabilmesi için doktorun çökkün duygudurum ve istek kaybı – zevk alamamadan en az birinin varlığını saptaması gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Hastalık Sınıflama Sistemi ICD-10’e göre ise bir kişiye depresyon tanısı konulabilmesi için çökkün duygudurum, istek kaybı -zevk alamama, enerji kaybı – yorgunluk) belirtilerinden en az ikisinin saptanması gerekir.
Depresyon hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz bu kitapları öneririm:
Prof Dr. Hakan Türkçapar - Depresyondan Çıkış Yolu
Dennis Greenberger, Christine Padesky - Evinizdeki Terapist
David Burns - İyi Hissetmek
Albert Ellis, Robert Harper - Akılcı Yaşam Kılavuzu
Viktor Frankl - İnsanın Anlam Arayışı
İnsan Olmak - Engin Geçtan
Irvin Yalom - Aşkın Celladı
Wilhelm Schmid - Mutsuz Olmak
Martin Seligman - Öğrenilmiş İyimserlik
Elbette kişiden kişiye değişir ancak roman olarak Kostas Mourselas'ın Kızıla Boyalı Saçlar'ı ve Nikos Kazancakis'in Zorba'sı da beni hep hayata katılım için yüreklendirmiştir.
Yine hayata daha sağlam bir bakış açısı yakalayabilmek için felsefi altyapı olarak Epiktetos, Seneca ve Markus Aurelius gibi Stoacı filozofları okuyabilirsiniz.
Henüz ok