top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Psikolojik test: Neden okuyorsunuz?

Güncelleme tarihi: 26 Nis 2021




19 soruluk bu test okuma motivasyonunuzun ardındaki nedenlere odaklanıyor ve dört farklı kategoride değerlendiriyor: benlik, yeterlilik, tanınma ve diğer işlerde kullanma.



"Okumadan yapamıyoruz. Okumak, neredeyse nefes almak kadar temel bir işlevimiz."

- Alberto Manguel, Okumanın Tarihi


Benlik için:


Bazı okuyucular için kitap okumak artık benliklerinin önemli bir parçasına dönüşür. Onlar için "okuyucu olmak" varlıklarının esanslarından biridir ve onlar için okunan her yeni şey, daha önce okuduklarının üstüne yenisini inşa edip varlıklarını genişletirler.


Yeterlilik hissi için:


Bazı okuyucular için en zor kitapları, makaleleri okumak ve derinlemesine anlamak kendisine saygı duymasını sağlar. Bu tarz okuyucular için bir eser ne kadar zor ve karmaşıksa, onu anlayabilmek de elit bir okuyucu olduğunun göstergesidir.


Tanınmak için:


Bazı okuyucular için okuma performansının diğerleri tarafından bilinmesi ve iyi bir okuyucu olarak kabul görmesi önemlidir. Kendisine danışılacağını düşünmesi, kitap okumak için önemli bir faktördür.


Diğer alanlarda başarılı olmak için:


Bazı okuyucular gerek eğitim, gerekse iş hayatında başarılı olmak için okurlar. Okumak, onlar için kariyerlerinde başarıya ulaşmak için gerekli bilgilerin depolanmasıdır.



 


OKUMAK VE KİTAPLAR HAKKINDAKİ KİTAPLAR


Okumak hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz size önerebileceğim bazı kitaplar var:


Alberto Manguel - Okumanın Tarihi

Alberto Manguel - Okuma Günlüğü

Alberto Manguel- Geceyarısı kütüphane

Umberto Eco, J. C. Carriere - Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın

Enis Batur - Kara Mizah Antalojisi

Julian Barnes - Flaubert'in Papağanı

Ray Bradbury - Fahrenheit 451

Michael Ende - Bitmeyecek Öykü



Okumak üzerine yazdığım bazı yazılar da bulunuyor. Başlıklarına tıklayıp yazıyı okuyabilirsiniz.



"Daha empatik olmamızı sağlayan eserlerin, içeriğinde karakter gelişiminin, yani karakterlerin duygularının, düşüncelerinin, ikilemlerinin, farklı bakış açılarının yoğun bir şekilde işlendiği edebi kurgu eserler olduğu biliniyor; Savaş ve Barış, Silahlara Veda, Anna Karenina, Aşk ve Gurur, Karamazov Kardeşler, Bülbül'ü Öldürmek gibi.

Yani, aşk, macera, korku, dedektiflik gibi belirli bir türün klişeleriyle yazılmış, derinlikten ziyade, nefes kesici olayların art arda sıralandığı eserlerin empati gelişiminde bir katkısı olduğuna dair hiçbir gösterge bulunmuyor."



"Bu tüketim edebiyatıdır. Günümüzde bu tür tüketilmeye hazır, konserve edebiyata maruz kalıyoruz. Her köşede karşımıza çıkıyorlar. Kitaplarla dolu eczaneler, köşelerdeki büfeler beni bunaltıyor. Çünkü değişmemizi sağlayan edebiyat değil bunlar.


Sadece varlığın tam anlamıyla parçası olan kültüre inancım var, kişinin damarlarında dolaşan, ona soluk veren, kan veren, sinirlerini oluşturan kültüre."



"Sonuç olarak masallar canlıdır ve her canlı gibi çevreye göre evrilir. Dün, elektriğin olmadığı ürkütücü gecelerde çocukları tehlikelerden sakınmak için anlatılan şiddet dolu masallar bugünkü çocukların beyinleri ve gelecekleri için çok zararlı olabilir.


Benzer şekilde bugün "çeşitliliği" öven masalların, birkaç yüzyıl önce ebeveynleri cinsel ilişkiye girerken aynı yatakta uyumak zorunda kalan, beş yaşına gelmeden çoktan birçok ölümle karşılaşmış, okuma yazma bilmeden ve eğitim görmeden ölmeye yazgılı küçük yetişkinlere pek bir şey ifade etmeyeceği gibi."



Daha önce okuduğum Duane Schultz'un Modern Psikoterapi Tarihi zaten psikoterapinin zamanın ruhuna göre nasıl sürekli olarak değiştini ortaya koyuyordu. Bu nedenle listenin farklılığı beni pek şaşırtmadı.


Okuyucular Freud, Jung, Adler, Fromm, Horney gibi devleri görmediği için şaşırabilir ancak belli ki psikoterapistler daha çok kendi günlerinde yaşayan terapistleri seçmişlerdi. Seçilen psikoterapistler ise zaten bu devlerin takipçileriydiler.


Okumak hakkında yazdığım daha fazla yazı için kitabımı ücretsiz indirebilirsiniz.





Eğer kitaplar ve okumak hakkında beğendiğiniz eserler varsa, bana Instagram hesabım üzerinden veya email yoluyla (huzursuzb@gmail.com) yazarsanız sevinirim.


Huzurlu günler dilerim,

Huzursuz Beyin.

Comments


bottom of page