top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Huzursuz Psikoloji Bülteni #012




On ikinci sayıdan merhaba! Hadi Beraber Kitap Yazalım projesi nedeniyle bir hafta geç çıktı bu sayı. Ancak değdiğini düşünüyorum, çok özel bir "Normal İnsanlar" bölümü oldu. Yazı gönderen, hunharca eleştirilerime sebatla katlanan bütün yazar arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Haftanın psikoloji testinde ise daha "quiz" tarzı bir test hazırladım. Umarım beğenirsiniz. Sevgiler, huzurlu haftalar, Huzursuz Beyin Emre ÖZARSLAN


Bu sayıda neler bulacaksınız?

  1. Haftanın psikoloji testi: Kim söyledi: Jung mu Freud mu?

  2. Normal İnsanlar: Yaptığınız hatalı bir seçimi anlatın.

  3. Fırından yeni çıkmış psikoloji makaleleri

  4. Haftanın animasyonu: A Greek Tragedy

  5. Haftanın kitabı: Yürümenin Felsefesi

  6. Haftanın sosyal medya yazarlık içerikleri

  7. Beğendiğim içerikler


HAFTANIN PSİKOLOJİ TESTİ Psikoloji testi: Kim söyledi: Jung mu, Freud mu?


10 soruluk testte, alıntıladığım cümleyi kimin söylediğini bulun.



 

NORMAL İNSANLAR: Normal İnsanlar: Yaptığınız hatalı bir seçimi anlatın.



Bu haftaki bültende Hadi Beraber Kitap Yazalım projesine gelen ilk yazıları paylaşmaktan dolayı çok heyecanlıyım. Yazar arkadaşlarımı cesaretlerinden dolayı kutluyor, emeklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Geçen hafta belirttiğim gibi, artık ben de haftanın sorusuna yanıt veriyorum. Bu hafta hatalı berber seçimimin neye yol açtığını anlattım. 1. Kapalı Kapılar - Huzursuz Beyin 2. Geçmeyen Geçmiş Zaman - Ayşe Çetinkaya 3. Yeşil Mavi Tabaklar - Karahindiba 4. Aptallık İradesi - Edward Bloom 5. Danone Önemli - Çevrimpiçi 6. Bir Küçük Şüphe - Voila 7. İçimdeki Ses - Bir Başka Dünyadaki 8. Hata Hatadır - San 9. Meslek Seçimi, Hayat Seçimi - Dalgın Cambaz 10. Çikolata - Altum 11. Piramit - İki 12. Tereddüt ve Ümit - Bala-dest 13. Bir Adım Ötesi... - Sehvenli 14. Seçemiyorum - Eta Carinae 15. Kaçış - Canderel 16. Hataların Ortasında... - Mutlu 17. Devşirme - Nehir Niş 18. Aklın Yolu Bir Tane Değildir - Melike Yılmaz 19. İlk Yol Ayrımı - Herzi 20. Kendimi Affetmek İstiyorum - Küçük Kalem 21. Hata Değil - Defne Yaprak 22. Hata Dolu Seçimler - Meryem Sena 23. Bikarar - Seyyan Uslu 24. Özgür İrade Sanrısı - Milenay Karga Yazının tamamına bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.


 

FIRINDAN YENİ ÇIKMIŞ PSİKOLOJİ MAKALELERİ



1. Sadece bir saat erken uyanmak depresyon riskini azaltıyor. Colorado, MIT ve Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından 840 bin insan üzerinde yapılan araştırmaya göre erken uyanan insanlar depresyona yakalanmama konusunda gece kuşlarına nazaran daha şanslılar. Kişinin bir saat erken uyanması bile majör depresyon riskini %23 azaltıyor. Makalenin bulunduğu dergi: JAMA Psychiatry, Mayıs, 2021 Makaleye git 2. 437 Araştırmanın sonucu: narsisizm saldırganlıkla bağlantılı Konu hakkında bugüne dek yapılmış en geniş kapsamlı araştırmaya göre cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi fark etmeksizin, narsisizmle saldırganlık ve şiddet birbiriyle bağlantılı. Makalenin bulunduğu dergi: Psychological Bulletin, Mayıs, 2021 Makaleye git 3. Şizofren genç yetişkinler en yüksek intihar riskine sahipler. Şizofreni teşhisi konan yetişkin popülasyonu inceleyen yeni bir araştırmaya göre 18-34 yaş şizofren yetişkinlerin en yüksek intihar riskine sahip grup olduğu bulgulandı: genel olarak şizofren hastaların intihardan ölme oranı, hasta olmayanlara göre 4.5 kat fazla. Makalenin bulunduğu dergi: JAMA Psychiatry, Mayıs, 2021 Makaleye git 4. Geçmişteki depresyon, anne bebek ilişkisini etkiliyor. Araştırmaya göre yalnızca hamilelik sırasında depresyonda olan kadınlara değil, bebekleriyle etkileşimde sorun yaşama ihtimali olduğu için geçmişlerinde depresyon yaşamış hamile kadınlara da sağlık uzmanları tarafından destek verilmesi gerektiği ifade ediliyor. Makalenin bulunduğu dergi: Cambridge University Press, Mayıs 2021 Makaleye git 5. Majör depresyonun genetik kodları bulgulandı. Dört ayrı veri bankasından 1,2 milyon kişinin genetik ve sağlık kayıtlarının incelenmesi sonucunda, yaşamları boyunca her beş kişiden birini etkilkeyen bir hastalık olan majör depresyonla bağlantılı 178 gen varyantı tanımlandı. Makalenin bulunduğu dergi: Nature Neuroscience, Mayıs 2021 Makaleye git


 

HAFTANIN ANİMASYONU: "A Greek Tragedy"


Nicole Van Goethem imzalı bu kısa animasyon 87'de Oskar'a layık görüldü.


 

HAFTANIN KİTABI: "Frederic Gros - Yürümenin Felsefesi"




Filozof Frederic Gros, Yürümenin Felsefesi adlı kitabında Nietzsche, Rimbaud, Thereau, Kant ve Gandi’den yola çıkarak yürümenin benzersiz nimetlerini anlatıyor bize. Instagram paylaşımımda, kitaptan aldığım bir bölümü okuyabilirsiniz. Kitaptan seçtiğim bazı alıntılar:

  • "Kopmak zordur," der Nietzsche, "bir bağı ortadan kaldırmak acı vericidir. Fakat çok geçmeden yerine yeni bir kanat çıkar."

  • "Yürümek öncelikle erteleme özgürlüğü sunar. Şöyle bir dolaşmaya çıkmak bile endişelerin ağırlığını hafifletmeyi, işleri bir süreliğine unutmayı sağlar. İşyerini geride bırakmaya karar verip dışarı çıkar, aylaklık eder, başka şeyler düşünürüz."


  • “Bi’ yazar şöyle diyordu; “hareket etmezsen acı üzerinde birikir” biriktirmek de hiç öyle insan harcı bir mesele değil! Paylaşmak, bölüşmek, dindirmek ve dinmek varken neden çoğaltmak? İlla çoğalacaksak insan huzur ile çoğalmalı. Gelelim yürümenin felsefesine, durduğun yerden kalk. Kalkmanın sebebini de değiştir, işi, gücü, günlük telaşını, kendini mahkum ettiğin debdebeyi bir kenara koy. Doğaya dön, uzun uzun doğada kendin için nefes al. bir yere yetişmeye telaşın olmadan."


  • "Kitapların amacı yaşamayı öğretmek değil (ders verenlerin hüzünlü görevidir bu), içimizde yaşama, başka türlü yaşama isteği uyandırmaktır: Kendi içimizde yaşama imkanını, yaşamın ilkesini bulmak. İki kitabın arasında yaşam sıkıcıdır ( iki okumanın arası tekdüze, gündelik işlerle doludur), ama kitap farklı bir varoluş umudu uyandırır. Kitaplar, gündelik yaşamın sıkıntısından kaçış değil, bir yaşamdan ötekine geçiş aracı olmalıdır."

  • “Dışarısı bizim bir diğer parçamızdır: Bir araya geldiğimizde hayatta olduğumuzun tam ayırdına varırız."



 

HAFTANIN SOSYAL MEDYA & METİN YAZARLIĞI İÇERİKLERİ -SOCIABRAND SPONSORLUĞUNDA-



 

BEĞENDİĞİM İÇERİKLER:


 


Bu haftalık da bu kadar. Gelecek hafta görüşmek üzere. Huzurlu kalın! Huzursuz Beyin.

bottom of page