top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Elon Musk vs Balıkesir Belediyesi



Ana fikir: Sosyal medyanın dört ana özelliği; hızı, erişim alanı, etkileşim olanakları ve ücretsizliğidir. Bu muhteşem özellikler, tuhaf olaylara vesile olabilirler.



 


Tarihin en önemli bilim insanlarından biri olan Tycho Brahe’nin burnu altındandı ve bunun iki nedeni vardı: Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümü ve sosyal medyanın yokluğu.


Soylu bir ailenin çocuğu olan Brahe, henüz on üç yaşındayken Kopenhag Üniversitesi’nde Aristoteles’in yer merkezli küreler ve Batlamyus’un tutulma daireleri ile ilgili çalışmalar yapmaya başlamıştı bile. Mezun olunca devlet ona kocaman bir gözlemevi inşa etti. Karşılığında basit bir şey istiyorlardı:


“Madem yıldızları izliyorsun, bize gelecekten haber ver.”


28 Ekim 1566 tarihinde ay tutulması gerçekleştiğinde bütün gözler ona döndü: Elbette böylesine büyük, göksel bir olayın kehanetlerle ilgisi vardı. Brahe de bu büyüklükte bir olayın ancak devrin en önemli şahıslarından biri olan Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünün habercisi olduğunu söyledi.


Bilmediği şey ise Kanuni Sultan Süleyman’ın çoktan öldüğüydü. Haber hala yoldaydı. Sonuçta İstanbul’un Fethi de Roma’ya aylar sonra ulaşmıştı.


Haber ulaşınca herkes onunla alay etmeye başladı; hatta bu nedenle kuzeniyle düelloya giriştiler ve kavgada burnu koptu, yerine altından bir burun taktılar.


Aradan yıllar yıllar geçti, Elon Musk adındaki yatırımcı, Kaliforniya’da katıldığı bir radyo programında marihuana tüttürdü ve fotoğrafı Twitter’da paylaşıldı. Olay, sadece birkaç dakika içinde bütün dünyada trend oldu ve Kaliforniya’ya epey uzak bir diyarda tüzel kişilik yapan Balıkesir Belediyesi’nden bir açıklama geldi: “Elon Musk’ı kınıyoruz. Onun otobüslerinden satın almayacağız.”


Kısacası, sosyal medya işte budur:


1. İçeriğiniz kilometrelerce yolu bir saniyede gidebilir.

2. İçeriğiniz aynı anda milyonlarca kişiye ulaşabilir.

3. Herkes içeriğinizle etkileşime geçebilir.

4. Bütün bunlar ücretsiz olur.


Eğer bir gün, paylaştığınız bir içeriğin altına, kalbinizi kıran, hoş olmayan bir yorum gelirse, sosyal medya hakkında söylenmek veya ondan uzaklaşmak yerine, sağladığı bu inanılmaz fırsatlara odaklanabilirsiniz.


Üstelik herkes izliyor olabilir sizi.


Balıkesir Belediyesi bile.





bottom of page