top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Şarkılar Mutsuzlaşıyor



Çocukluğumdan beri şarkıların sözlerine melodilerinden daha fazla odaklanırım. Akranlarımın arasında eğlenceli şarkıların moda olduğu günlerde bile kadim dostlarım kulaklıklarım aracılığıyla bana olumsuz şeyler fısıldayan şarkıları seçtim hep.


Şarkı sözleri konusunda neden bu kadar takıntılı olduğumu da anlamazdım, ta ki bir gün Frank Ocean’ın sözüyle karşılaşana dek:


Mutluyken müzik eğlendirir sizi. Ama mutsuzsanız onun sözlerini anlarsınız.


Batı dünyası anlamaya çalışıyor; kağıt üzerinde olumlu veriler gittikçe artarken, neden insanların iç dünyasını boğan sıkıntılar azalmıyor ve neden insanlar geleceğin daha güzel günler getireceğine inanmıyor?


Yapılan araştırmalara göre popüler şarkılar son 50 yılda gittikçe daha fazla mutsuzlaşıyor ve daha sık olumsuz duygulardan bahsediyor.


Bunu ölçmek için araştırmacılar iki veritabanı kullanıyorlar; birincisi ülkelerin top 100 listeleri, ikincisi musixmatch.com sitesinde bulunan ve daha fazla çeşitlilik sunan 150.000 şarkı sözü. Araştırma sonunda ikisini karşılaştırıyorlar ve bulgularında benzerlik görüyorlar.


1965 ve 2015 yılları arasındaki popüler şarkılara duygu analizi yapıldığında şu sonuç ortaya çıkıyor:






Olumlu duygu kelimeleri gittikçe azalıyor...






Olumsuz duygu kelimeleri gittikçe artıyor...





"Sevgi" kelimesi yalpalıyor...






Ve "Nefret" kelimesi uçuyor.



Araştırmacılar, olumsuz içeriğin daha fazla dikkat çektiği, olumsuz bilgilerin daha hızlı iletildiği gibi bir dizi evrimsel açıklamadan sonra şunu ekliyor:


"Belki de eskiden neden bu kadar olumsuz olmadığını sorgulamamız lazım. Her şey plak şirketlerinin tekelindeyken bireylerin müzik dağıtımı üzerinde etkisi yoktu. Oysa müzik dağıtımı bireyselleştikçe insanların olumsuz şarkıları seçtiğini görüyoruz."


Küçük bir not: araştırmalar 2015'e kadar olan şarkıları kapsıyor. Yani henüz Donald Trump ve Boris Johnson ülkelerindeki nefreti körüklememişti.


Yazan: Emre Özarslan (Huzursuz Beyin)

Alıntılar: Alberto Acerbi, Charlotte Brand - Cultural evolution of emotional expression

in 50 years of song lyrics

bottom of page