top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Rollo May - Cesaret Ne Değildir?




Cesaret, umutsuz olmamak değildir; cesaret, inatçı kalmak değildir; cearet, gözüpeklik değildir; hatta cesaret, bir erdem veya bir değer bile değildir. Rollo May'e göre cesaret, benliğimizi yaratan bütün kararlarımızı etkileyen ve bir birey olma yolunda ilerlememizi sağlayan temelimizdir. O olmadan sevgimiz bağımlılık, sadakatimiz uyumculuk halini alır. İyi okumalar efendim.


 


Cesaret, umutsuzluğun karşıtı değildir. Tıpkı, bu ülkede yaşayan her duyarlı kişinin son 20-30 yıldır karşılaştığı gibi, umutsuzlukla sık sık yüz yüze geleceğiz. Bu yüzden Kierkegaard, Nietzsche, Camus ve Sartre cesaretin umutsuzluğun yokluğu olmadığını ortaya attılar; cesaret, daha çok, umutsuzluğa rağmen ilerleyebilme yetisidir.


Gerekli olan cesaret salt inatçılık da değildir - mutlaka başkalarıyla birlikte yaratmak durumunda kalacağız. Fakat eğer kendi özgün fikirlerinizi ifade etmezseniz, kendi varlığınızı dinlemezseniz, kendinize ihanet etmiş olacaksınız. Bütüne katkıda bulunmadığınız için ihanetiniz toplumunuza karşı da olacak.


Üstelik cesaret gözüpeklikle de karıştırılmamalı. Cesaret kılığında ortaya çıkan şey kişinin bilinçdışı korkusunu örtmek için kullandığı sıradan bir kabadayılık ve II. Dünya Savaşı'ndaki "ateşli" pilotların yaptığı gibi kendi maşizmosunu kanıtlamak da olabilir. Böylesi gözüpekliğin nihai sonucu kendi ölümüne sebep olmak ya da en azından bir polisin copuyla kafayı patlatmaktır. İkisi de cesaret göstermenin pek üretken biçimleri sayılmaz.


Cesaret, sevgi ve sadakat gibi diğer kişi değerleri arasında yer alan bir erdem ya da değer değildir. Cesaret tüm diğer erdemlerin ve kişi değerlerinin altında yatan ve onlara gerçeklik kazandıran temeldir. Cesaret olmaksızın sevgimiz salt bağımlılık olarak solar. Cesaret olmadan sadakatimiz uyumculuk halini alır.


Bir kişinin tümüyle insan olabilmesi sadece kendi kararlarına ve kendini bu kararlara bağlayışına dayanır. İnsanlar değer ve onura, günden güne verdikleri karar yığınıyla ulaşırlar. Bu kararlar cesaret gerektirir. Paul Tillich'in dediği gibi, cesaret varlığımızda esastır.


Alıntı: Rollo May - Yaratma Cesareti

Görsel: Game of Thrones - Battle of Bastards

bottom of page