top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Normal İnsanlar: Hayatınızı değiştiren kitap hangisiydi?


Instagram hesabımda bu hafta takipçilerime hayatlarını değiştiren kitapları sordum.

Aldığım yanıtlardan bazılarını paylaşıyorum:


...


Hayatımı değiştiren kitaplardan ilki Hermann Hesse'nin Bozkırkurdu. Altı sene öncesinde babaannemin ölümüyle tetiklenen depresyon ve sorgulamalarımı dolu dizgin yaşadığım bu yeterince uzun sürenin sonunda, hayatta en sevdiğim insan olan anneannem kansere yakalanmıştı ve sabahlara kadar uyumayıp ölümü düşünüyordum.


Anneannemin hep yanındaydım ve fiziksel acılarını paylaşamadığım dünyaya isyan halindeydim. Çok çaresiz hissediyordum. Hiçbir şeye dikkatimi veremediğim o zamanlarda bu kitabı, çok susayıp su içer gibi okumuştum. İhtiyacım olan o zeki ve haklı karamsarlık bu kitaptaymış sanırım. Hayatla ilgili her tespiti, ki çokça vardır, dev bir pankart yaptırıp sokaklarda koşmak istiyordum. Kitabın çoğunun altını çizmiştim. O dönemden sonra kitabı tekrar elime aldığım hiçbir zaman o hislerle okuyamadım maalesef. Ya da iyi ki mi demeliyim, bilemedim. Yine de o zamandan beri en sevdiğim yazar sorusunun cevabı Hermann Hesse, en sevdiğim kitap ise Bozkırkurdu'dur.


Diğer bir kitap ise Erich Fromm'un Özgürlükten Kaçış kitabı. Aslında kendisinin şimdiye kadar okuduğum bütün kitapları diyebilirim. Kendimi ve insanları anlamak adına dev yardımı olmuştur ve hala oluyor. Orhan Pamuk, Yeni Hayat kitabının başlangıcında der ya, "bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti", işte bu kitap bana bu cümledeki romantizmi yaşatmıştır. Peki neden diğer kitaplarından biri değil de özellikle bu aklıma geliyor; Fromm bu kitabında insanın "bireyselleşme" adı altında kendini nelere mahkum ettiğini ve nasıl bir özgürlük yanılsaması içinde olduğunu anlatıyor. Kapitalist toplumun psikolojik mekanizmalarını; sevgi, bencillik, özgüven, normallik gibi kavramları inceliyor. Kitaptaki Kaçış Mekanizmaları (belli ki özgürlükten) bölümü, okullarda ders olarak okutulmalıdır. Belki bir başka dünyada. :)


Bir sonraki soruda görüşmek üzere Emre. Sevgiler,


...


Normal olmak varken neden mutlu olasın - Jeanette Winterson Adının merak uyandırmasıyla almıştım kitabı. Yazarın kendi hayatını içten anlatımı, satırları okurken sanki karşılıklı oturmuş da konuşuyormuşuz hissi vermesi ve hayata yönelik çıkarımları, sorgulamaları, farkındalıkları bana üstüne düşünülecek o kadar cümle bıraktı ki... Bilmiyorum bana tanımlayamadığım bir yerden dokundu bu kitap, öyle hissediyorum. Hayatımı değiştirdi mi bilmiyorum ama hem o dost sıcaklığı için hem de bana dokunduğu kısımlar için bu kitapla aramda farklı bir bağ hissediyorum.


...


Hayatımı değiştiren kitap:

İlkokul üçe giderken ve babam alkolikken, anneme ve ablama şiddet uygularken, çok büyük kavgalar olurken, evde Atalay Yörükoğlu’nun ÇOCUK RUH SAĞLIĞI kitabını buldum ve okumaya başladım. Orada sorunlu ailelerin çocukları için yapılması gerekenler yazıyordu, kendi kendimin ebeveyni olup kitap ne diyorsa yapmaya çalıştım, resim yapmaya başladım, kendimi soyutladım vs. Sonrasında babam tedavi oldu, biraz düzeldik, yolumuza devam ettik ama ben çok travmatik olmadım o kitap sayesinde...


...


Ekin sapı devrimi- masanobu fukuoka> permakulturle ilgilenmemi sağladı. Boylece onarıcı tarıma gönül vermeye başladım; kurslara katılmaya başladım. Bir kurstan sonra işimi bırakıp evimi kapayıp yolculuğa çıkmaya karar verdim- 6 ay sonra yaptım da. Akabinde pandemi patladı, şimdi beklemedeyiz :)


...


Dostoyevski'nin bütün kitapları. Ama beni sarsan, gerçekten vücudumu titreten kitabı "Yeraltından Notlar". Kendimin, insanın olmanın ne kadar iki yüzlülük barındırdığını bu kitapla anladım. "Ahhhhhhhh atalet..." diyerek dolaşmıştım. Bu kitaptan sonra kimsenin kimseden daha iyi, daha özel olmadığını, farklı farklı şekillerde aynı tuzakların içinde olduğunu kavradım. Çünkü ben o insanlardan biri değildim bana göre😂😂😂😂. "Herkesin özel bir amaç için" yaratılmadığı da o zaman aklıma girdi sanırım.

...

ise çağlarında okuduğum Duygu Asena, Kadının adı yok romanı ve Erdal Atabek, Gençlik Duvarları Yıkıyor başta olmak üzere E.Atabek'in tüm kitapları, farkındalığımı geliştirdi, bakış açımın toplumda gördüklerimden ibaret olmamasını öğretti. Hayat boyu o kitaplardan öğrendiklerimi unutmadım. Sonrasında farklı dönemlerde okuduğum Simyacı, Siddharta, Tanrılar Okulu ve en son da Kurtlarla Koşan Kadınlar... bu kitapları okuduktan sonra eski bakış açınızda kalmanız mümkün değil.

...

50 yıl önce halime diye kitap okumuştum, annesiyle yaşayan yoksul köylü kızı zengin akrabalarına gidiyor eşekle ulaşım tarım ürünleri üretilip pazara götürülüyor, kısıtlı koşullarla verilen mücadele ve sonunda halime öğretmen oluyor, eğitimin insanı ne kadar değiştirebileceğini öğrenmiş oldum hayatıma ışık tuttu ve o kitabı iki yıl önce bir sahafta bulup tekrar okudum.

...


Yatak odasında felsefe marquise de sade , başta okuması çok zor geldi, bu ne dedim ama okudukça çok sevdim. İnsanları tüm gerçekliğiyle kimseye iyi gözükme derdinde olmayarak bildiği gibi anlatmasını çok sevdim. bana farklı bakış açıları kazanmam gerektiğini gösterdi .

...


Montaigne - Denemeler. İnanç ve felsefi bakış açımı çok etkilemiştir.

...


Konu hakkında Instagram paylaşımıma gelen yorumlar için tıklayabilirsiniz:



bottom of page