top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Ne Garip Şey: Bir Madagaskar Mitosuna Göre Neden Varız?





Madagaskarlıların eski bir mitosuna göre Tanrı Driananaharri canlıları yaratmak istemiş. Oğlu Ataokoloynona’yı (Ne Garip Şey) i yeryüzünün koşullarını incelemesi, yeryüzünde canlıların yaşayıp yaşamayacağına bakması için dünyaya göndermiş.


Ataokoloynona, gökten yere inmiş ama yeryüzü öyle sıcakmış ki, dayanamamış serinlik bulabilmek için yerin içlerine dalmış, bir daha da dönmemiş. Tanrı, oğlunu beklemiş, beklemiş, dönmediğini görünce, uşaklarını, oğlunu aramaları için yeryüzüne göndermiş.


Tanrının uşakları, yeryüzünde binbir zorluk içinde tanrının oğlunu arayıp durmuşlar. Bu arada üreyip çoğalmışlar da. Ama ne yapacaklarını bilmiyorlarmış. Hem Ataokoloynona’yı bulamadıklarını bildirmek, hem de artık ne yapmaları gerektiğini öğrenmek için tanrıya ulaklar göndermişler, hala da ulak gönderip duruyorlar.


Ama gidenlerden hiçbiri geri dönmüyor.


Onlar da, ne yapacaklarını bilemediklerinden tanrının oğlunu, Ataokoloynona’yı, yani Ne Garip Şey’i aramaya devam ediyorlar.


İoanna Kuçuradi, “Sanata Felsefeyle Bakmak” adlı eserinde bu mitosu diğerlerinden ayıran özelliği şöyle açıklıyor:


İnsanlar rastlantı sonucu buradadırlar. Kendileriyle, varlıklarıyla hiçbir ilgisi yoktur dünyanın. Hiçbir şey onlar için yaratılmamıştır ve varolmaları temelde hiçbir şeyini değiştirmiyor dünyanın.


Binlerce yıl önce, Afrika'nın küçük kabilelerinde yaşayan bir grup insanın, varoluşa, hayatın anlamına ve ölüme dair trajik ama bilgece açıklaması, ne zaman akılma gelse büyülüyor beni.



Yazan: Emre Özarslan (Huzursuz Beyin)


Alıntılar: İoanna Kuçuradi - Sanata Felsefeyle Bakmak







bottom of page