top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Ünlü bir erkek neden tecavüz etsin ki

Güncelleme tarihi: 4 Tem 2020



Kobe Bryant’ın öldüğünü gördüğümde bir şok dalgasıyla sarsılan bedenim bu helikopter kazasında kızının da öldüğünü duyunca iyice ürperdi. Kendimi onunla ve kızıyla ilgili hüzünlü videolar izlerken buldum. Sonra New York Times’taki bir haberde onun tecavüz ile ilgili bir davası olduğunu hatırladım.


Dava ile ilgili detayları zaten her yerde bulabilirsiniz. Burada önemli olan, kadının verdiği ifadeye uyacak şekilde boynunda morluklar, vajinasında zorlama ve kanama, Kobe’nin kıyafetinde kadının kanı gibi delillerin bulunması. Kobe Bryant da önce reddediyor, sonra isteyerek yaptıklarını belirtiyor. Kadın her şey lehine olmasına rağmen davadan çekiliyor.


Birçokları bunun nedeninin avukatların kadının ismini sızdırması ve yüz binlerce Lakers taraftarının kadını tehdit etmesi olarak görse de, bazıları da kadının para koparmak için yalan söylediğine inanıyor.



 


Benim asıl ilgimi çeken ise Ekşi Sözlük’te “Kobe Bryant Tecavüz Davası” başlığında şöyle bir yorum görmem:


“birine tecavüz etmeye hiç ihtiyacı olmayan kişilerle ilgili ortaya atılan tecavüz iddialarının istisnasız hepsinin arkasında yalancı ve düzenbaz bir kadın yatar.”


Biraz daha devam eden bu entry, o başlığın en beğenilen entrysiydi.


Burada ortaya atılan sav şu: Tecavüzlere, buna ihtiyaç duyan insanlar tarafından kalkışılır.


Şöyle bir mitle ilgilidir bu: Cinsel açlık çeken ve bu açlığı dilediği gibi doyuracak gücü olmayan erkekler tecavüz eder.


Oysa tecavüz vakalarının çok azında başrolde cinsel hayatı olmayan bir erkek vardır.


Başta çocuk tecavüzleri olmak üzere tecavüzcülerin çoğu evli veya cinsel hayatı aktif olan kişilerdir. 13 yaşında aynı köyden 28 kişi tarafından tecavüze uğrayan N.Ç. ve tecavüz edilip öldürülen Özgecan Aslan vakalarında olduğu gibi.



 


Örneğin, Cinsel Şiddeti Anlamak kitabının yazarı Diana Scully’nin yaptığı araştırmalar neticesinde bulguladıkları şunlardır:


- tecavüzden içeri girmiş erkeklerin çoğu (% 89) her hafta karşılıklı rızayla iki kere cinsel ilişkiye giriyordu.


- tecavüzcülerin sadece % 13’ü yaşıtlarına göre daha az cinsel deneyime sahip olduklarına inanıyordu.



 


Ortaya atılan sav, ayrıca şunu destekliyor: güçlü, zengin ve ünlü insanlar, zevklerini diledikleri gibi tatmin edebildikleri için onların tecavüz etmeye ihtiyaçları yoktur.


Oysa tarihimiz, geçmişte etrafında yüzlerce cariyesi olduğu halde tecavüz eden krallarla; bugünse, etrafında yüzlerce olanağı olduğu halde şirket içindeki alt kademedeki çalışanlarını taciz / tecavüz eden yöneticilerle dolu.


Suçlular üzerine birçok kitap yazmış Stanton Samenow, tecavüzcü yöneticiler hakkında şöyle diyor:


Cinsel suçlar diyoruz ama konunun seksle pek ilgisi yok. Şirket içinde alt kademediki kadınlara tecavüz eden yöneticilerin çoğu cinsel açlıklarını doyuramayacak kişiler değiller. Bu tecavüzcüler genellikle sık sık ama sığ bir şekilde ilişkiye giren erkekler. Ne kadar güçlü hissederlerse kendilerini o kadar karşı konulmaz ve etkileyici görüyorlar. Kendilerinden düşük kademedeki her kadının kendilerini arzuladığına inanıyorlar. Karşısındaki kadınların gülümsemesi, kıyafetleri, makyajı onlara davetiye gibi geliyor. Zaten içten içe bu kadınların işlerini kaybetmemek, kariyerlerini baltalamamak ve kimsenin onlara inanmayacağından korktukları için susacaklarını biliyorlar.


Sanırım Kobe Bryant‘ın olayında olan da buna benzer bir şey. Çünkü kadının davayı geriye çektiği gün, Kobe de kadından özür diliyor ve şöyle diyor:


Bana göre aramızdaki şey tamamen karşılıklı rızayla olmuş olsa da, bugün anlıyorum ki karşımdaki kadın bunu asla böyle görmemiş. Onun ne hissedebileceğini şimdi anlıyorum.


Sonuçta Kobe ile ilgili gerçeği öğrenemeyeceğiz. Ama tecavüzün seks ihtiyacından çok güç ve hakimiyetle ilgili olduğunu, bu nedenle en güçlü ve en ünlü erkeklerin de tecavüze kalkışabileceği gerçeğini unutmamalıyız.




Yazan: Emre Özarslan (Huzursuz Beyin)

Alıntılar: Diana Scully - Cinsel Şiddeti Anlamak

Stanton Samenow - The Thinking Processes of Sexual Predators


bottom of page