top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Cinsel fantezilerimizde kendimizi nasıl görüyoruz




"Cinsel fantezilerinizde kendinizi şu an olduğunuz gibi mi hayal ediyorsunuz yoksa yaşınızı, bedeninizi, kişiliğinizi farklı mı hayal ediyorsunuz?"


Araştırmacı Justin Lehmiller, bu konuda dört binden fazla kişinin katıldığı bir araştırma yürüttü. Bulgulara göre;


% 44 kendisinin gelecekteki halini hayal ediyor.

% 47 kendisini daha genç hayal ediyor.

% 56 cinsel organını farklı hayal ediyor.

% 58 cinsel rolünü farklı hayal ediyor.

% 61 farklı kişilikte olduğunu hayal ediyor.

% 74 vücudunu farklı hayal ediyor.


Bedeni olduğundan farklı hayal etme


Araştırmaya göre kadınlar ve eşcinsel - biseksüel erkekler, heteroseksüel erkeklere göre vücutlarını daha yaygın olarak farklı hayal ediyorlar. Dolayısıyla heteroseksüel erkeklerin vücutlarının nasıl göründüğüyle ilgili en az endişe duyan grup olduğunu anlıyoruz.


Ancak burada kilolu olmanın bir rolü var; cinsel yönelimi ne olursa olsun, insanların kiloları arttıkça bedenlerini farklı hayal etme sıklığı da artıyor.


Cinsel organı olduğundan farklı hayal etme


Yönelimleri ne olursa olsun, erkekler penislerini daha sık olduğundan farklı hayal ediyor. Kadınların vulvalarını olduğundan farklı hayal etmesi ise çok nadir gerçekleşiyor.


Toplumsal baskıya uygun olarak, kadınların bedenlerini, erkeklerin ise cinsel organlarını daha sık farklı hayal ettiğini görüyoruz.


Hem bedenlerini, hem de cinsel organlarını daha yaygın biçimde farklı hayal eden eşcinsel erkeklerin ise bu konuda en büyük baskıyı yaşadığını anlıyoruz.


Yaşı olduğundan farklı hayal etme


Beni ters köşeye yatıran yaş oldu. Kadınların erkeklere göre fantezilerinde daha sık kendilerini genç hayal ettiklerini düşünürken tam tersi olduğunu öğrendim.


Erkekler kadınlara göre bunu daha sık yaparken, kadınlar genellikle kendilerinin daha yaşlı hallerini hayal ediyorlar.


Lehmiller’a göre bunun nedeni “cinsel pişmanlıkta cinsiyet farklılığı” Erkekler, evrimsel nedenlerden ötürü, kaçan cinsel fırsatlara kadınlardan daha duyarlı oluyorlar. Bu nedenle geçmişe dönük fantezileri daha yaygın olabiliyor.


Kişiliği olduğundan farklı hayal etme


Araştırmaya göre, insanın daha farklı kişiliklere büründüğü fantezilere eşcinsel ve biseksüel erkekler daha sık kapılıyor. Onları, cinsel yönelimleri ne olursa olsun kadınlar ve heteroseksüel erkekler izliyor.


Heteroseksüeller arasında kadınlar, erkeklere göre normal cinsel hayatlarında olduklarından dominant olmayı hayal ederken, erkekler ise daha sık normal cinsel hayatlarında olduklarından teslimiyetçi olmayı hayal ediyorlar.


Özgüveni düşük ve içedönük insanlar daha sık kişiliklerini farklı hayal ediyorlar.


Mevcut cinsel hayatlarından memnun olmayan, ilişki içerisindeki güç dağılımından hoşlanmayan, sık cinsel ilişki yaşayamayan kişiler de fantezilerinde kendi kişiliklerini farklılaştırma eğilimindeler.


Kadınlar, sıklıkla kendilerini daha girişken hayal ediyorlar.


Şu ana dek yaşadığı en harika cinsel deneyimden pişmanlık, utanç, anksiyete veya tiksinti duyan insanlar da cinsel fantezilerinde kendi kişiliklerini değiştiriyorlar.


Araştırma, cinsel fantezilerimizin bağlanma stilimizle de ilgisi olduğunu gösteriyor. Kaygılı ve çekingen bağlanma stiline sahip kişilerin fantezilerinde kendilerini daha çok değiştirdiğini bulguluyor.


Sonuç olarak, cinsel fantezilerimizde kendimizi nasıl değiştirdiğimizi belirleyen birçok faktör bulunuyor. Ancak bu, kendimizi değiştirdiğimiz her fantezinin altında illa derin bir mana olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin hayal gücü yüksek insanlar, sadece cinsel fantezilerinde değil, gündelik düşüncelerinde de birçok şeyi olduğundan farklı hayal ediyorlar.


Alıntılar:


Justin Lehmiller - Tell Me What You Want


bottom of page