top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Kadın hakları ve feminizm ile ilgili 100 film

Güncelleme tarihi: 22 Mar 2021




Flavorwire, Feminist Sözlük gibi sitelerin listelerini ve Uçan Süpürge gibi film festivallerin kataloglarını inceleyerek kadın hakları ve feminizm temalı yüz film seçtim. Seçtiğim filmlerin pek azını izlediğim için özetlerini ve sinopsislerini beyazperde, IMDB, Mubi gibi sayfalardan aldım.


Yakın zamandan geçmiş zamana yapım yılına göre listelediğimde sıralama bu şekilde oluşuyor:





1. Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi Portrait de la jeune fille en feu

Yapım Yılı: 2019 Yönetmen: Céline Sciamma IMDB Puanı: 8,1

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi, 18. yüzyıl sonlarında Britanya’da genç bir kadının portresini yapmakla görevlendirilen bir sanatçının hikayesini konu ediyor. Marianne, izole bir adada yaşayan genç bir ressamdır. Genç kadın bir gün, manastırdan yeni ayrılan Heloise’in düğün portresini yapmakla görevlendirilir. Ancak portresinin yapıldığından Heloise’in haberinin olmaması gerekmektedir. Marianne, kendisine verilen görevi harfiyen yerine getirmek zorundadır ve bu yüzden de gündüzleri Heloise’i izleyip, geceleri portresini yapmaya karar verir. Bu durum gönülsüzce evlenmek üzere olan Heloise'in, yaklaşmakta olan düğün öncesi son özgür anlarını Marianne ile geçirmesine neden olur. İki kadın birlikte vakit geçirdikçe, aralarında beklenmedik bir yakınlaşma oluşur.





2. Roma

Yapım Yılı: 2018 Yönetmen: Alfonso Cuarón IMDB Puanı: 7,7

Cleo, Meksiko’nun orta sınıf ailelerinin yaşadığı bir Roma mahallesinde bulunan bir evde hizmetçi olarak çalışan genç bir kadındır. Bir yandan ev işleri ile uğraşan Cleo, bir yandan da evdeki dört çocukla ilgilenir. O tüm zamanını hizmetlisi olduğu evde geçirse de kendisine ait bambaşka bir dünyası vardır. Genç kadın, gönlünü Fermin adındaki bir adama kaptırmıştır. Fakat bu ilişki pek de Cleo’nun düşlediği gibi sonuçlanmaz. Bu sırada evin dört çocuk annesi olan hanımı Sofia, kocasının yokluğu ile başa çıkmaya çalışır. Birbirinden farklı hayatlara sahip olsalar da benzer travmalar yaşayan Cleo ve Sofia, siyasi kargaşanın hüküm sürdüğü bir ortamda birbirlerinin en büyük destekçisi olur. Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini "Büyük Umutlar", “Harry Potter ve Azkaban Tutsağı”, “Y Tu Mama Tambien”, “Son Umut” ve “Yerçekimi” gibi başarılı filmler ile karşımıza çıkan iki Oscar ödüllü Alfonso Cuaron üstleniyor.


3. Moana

Yapım Yılı: 2016 Yönetmen: Ron Clements, John Musker IMDB Puanı: 7,6

Moana Antik Polenezya'da yaşayan bir kabilenin şefinin cesur kızıdır. Güçlü ve korkusuz Moana doğanın içinde büyümüştür ve neşeli bir kızdır. Ancak yarı tanrı Maui tarafından yapılan korkunç bir lanet onun adasına dek ulaşır. Maui tanrıça Te Whiti'nin kalbini çalarak onu kızdırmıştır ve şimdi balıkçılar balık tutamaz olmuş, ekinler yetişmeden solar olmuştur. Ancak Moana bu duruma boyun eğmemeye kararlıdır. Güney Pasifik'ten yola çıkan genç kızın amacı laneti sonlandırmak için yarı tanrıyı bulmak ve ona çaldığı şeyi iade ettirmektir...

Daha önce Prenses ve Kurbağa, Define Gezegeni ve Herkül filmlerini birlikte yöneten Disney'in gedikli isimleri John Husker ve Ron Clements, bu defa izleyiciyi şiirsel bir yolculuğa çıkarıyor.





4. Mustang

Yapım Yılı: 2015 Yönetmen: Deniz Gamze Ergüven IMDB Puanı: 7,6

İnebolu’da amca ve babaanneleriyle yaşayan beş kız kardeşin yaşadıkları anlatılır. Lale ve kardeşleri okul çıkışında erkek arkadaşlarıyla birlikte sahilde oyun oynarlar. Fakat bu olay şehirde kızların adlarının çıkmasına sebep olur. Kız kardeşler aileleri tarafından ev hapsine mahkûm edilir. Kızlar için ev yasaklarla dolu bir yere dönüşür. Ancak beş kız kardeş evden kaçmak için yeni yollar arayacaktır.


5. Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız A Girl Walks Home Alone at Night

Yapım Yılı: 2014 Yönetmen: Ana Lily Amirpour IMDB Puanı: 7

İran'da bulunan Bad City kasabası dünyanın geri kalanından soyutlanmış, suçla örülü bir yerdir. Özellikle de gece çöktüğünde kasaba, fahişeler, uyuşturucu satıcıları ve kadın tüccarlarının olur. Ancak bu tekinsiz kabanın sokaklarında geceleri yapayalnız gezinen bir başka figür daha vardır; bir kadın vampir, kasabayı tüm lanetlerinden arındırmak için suçluların peşine düşer. Arash ise şu hayatta belki de en kıymetli varlığı olan klasik arabasını, uyuşturucu bağımlısı babasının borçları nedeniyle satan genç bir adamdır. Arash bir gece arabasını sattığı kişiden geri almak için evine gittiğinde adamın ölmüş olduğunu fark eder. Böylece, olay mahalinde tüm soğukkanlılığıyla bekleyen vampir "Kız" ile aralarındaki tuhaf ilişki başlamış olur...

Ana Lily Amirpour ilk uzun metrajlı filminde Yeni İran Sineması'nı türler arası bir yolculuğa çıkararak senenin en ses getiren yapımlarından birine imza atıyor. Filmin başrollerinde başlıca rollerini ise Sheila Vand, Arash Marandi ve Marshall Manesh paylaşıyor.


6. The Punk Singer

Yapım Yılı: 2013 Yönetmen: Sini Anderson IMDB Puanı: 7,4

Sini anderson'un yönettiği belgesel, Riot Grrrls efsanesi, Bikini Kill solisti Kathleen Hanna'nın hayatını konu alıyor.


7. Ida

Yapım Yılı: 2013 Yönetmen: Pawel Pawlikowski IMDB Puanı: 7,4

1960'lı yılların Polonya'sında geçen hikaye, inanç ve din kavramlarını tutkuyla keşfeden ve kendini Tanrı'ya adayarak rahibe olmaya karar veren Anna'nın hikayesini ele alıyor. Genç kadın, yıllardır hazırlığını yaptığı rahibelik yemini etmeye çok az bir süre kala ailesiyle ilgili büyük bir sırra vakıf olur. Polonya'daki Nazı İstilası sırasında tüm ailesini kaybeden Anna, parçaları birleştirip yıllardır kurduğu hayalin sona erişine tanık olur. İnandığı ve savaştığı değerler bilmediği geçmişinin ortaya çıkmasıyla değişime uğradığında, Anna kendini büyük bir boşluğun tam ortasında bulur.


8. Flores Raras

Yapım Yılı: 2013 Yönetmen: Bruno Barreto IMDB Puanı: 7

1951 yılında şair Elizabeth Bishop hava değişimi için Rio de Janeiro’ya doğru yola çıkar. Eski dostu Mary Morse’u ziyarete gider. Burası Brezilyalı mimar Soares’in mülküdür. Güçlü ve bir o kadar kırılgan iki sıra dışı kadın arasında yavaş yavaş büyük bir tutku oluşur ve zamanının ötesinde gelişen bir aşk yaşanır. Yazar ve mimar olan iki kadının tutkulu aşk hikayesini konu alıyor




9. Mavi En Sıcak Renktir La vie d'Adèle

Yapım Yılı: 2013 Yönetmen: Abdellatif Kechiche IMDB Puanı: 7,7

15 yaşındaki Adele'in emin olduğu iki şey vardır; o bir kızdır ve kızlar erkeklerle çıkar. Bir gün büyük meydanda Emma'nın mavi saçlarını farkediverir ve işte o an hayatının değişeceğini anlar. Kendi ergenlik sorularıyla yapayalnız, bakışlarını kendine ve başkalarının bakışlarını kendine çevirir. Emma'yla yaşadığı aşkı bir kadın olarak, bir yetişkin olarak yaşamaktadır. Fakat Adele ne kendisiyle ne ailesiyle ne de bu absürd dünyayla barış yapmayı becerememektedir. Abdellatif Kechiche tarafından yönetilen filmin başrollerini Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos ve Catherine Salée paylaşıyor.


10. Frances Ha

Yapım Yılı: 2012 Yönetmen: Noah Baumbach IMDB Puanı: 7,5

Bir dans topluluğunda çıraklık yapan 27 yaşındaki Frances, pek de parlak bir kariyere sahip olmayan bir dansçıdır. Tam anlamıyla istikrarlı bir işe sahip olmayan Frances'in tek hayali çalıştığı bu şirketin daimi çalışanı olabilmektir. Öte yandan kendi jenerasyonundakiler gibi birçok farklı işe atılmakta ancak hiçbirinde tam anlamıyla başarılı olamamaktadır. Frances'i tam anlamıyla anlayan tek kişi ise aynı daireyi paylaştığı Sophie'dir. Ne var ki Sophie'nin hayallerindeki şehre taşınacak olması ilişkilerini sarsacak; Frances'in 'gerçek hayat ve sorumluluklar' gerçeğiyle tanışmasına neden olacaktır.

Senenin en ilgi çekici yapımlarından biri olan Frances Ha'nın yönetmen koltuğunda son dönemin en yetenekli isimlerinden biri oturuyor. The Squid and the Whale filmiyle büyük başarı yakalayan Noah Baumbach'ı, Wes Anderson filmleri için yazdığı senaryolardan da hatırlıyoruz.


11. Vecide Wadjda

Yapım Yılı: 2012 Yönetmen: Haifaa Al-Mansour IMDB Puanı: 7,5

Wadjda, bisiklete olan sevgisi ile yaşadığı coğrafyada bir kadın olmanın getirdiği engeller arasında mücadele veren 10 yaşındaki bir kızın öyküsünü konu alıyor.


12. Duyguların Rengi The Help

Yapım Yılı: 2011 Yönetmen: Tate Taylor IMDB Puanı: 8

Duyguların Rengi, gizli bir yazı projesi etrafında birbirlerine daha çok yaklaşan 3 farklı kadının dostluk öyküsünü anlatıyor. Eugenia Phelan, bir genç kız olarak iyi eğitim aldığı okuldan mezun olmuştur ve diğer kız arkadaşları gibi evlenip, çocuk yapmak yerine kendine meslek edinmek ister. Bir yazar olmayı kafasına koyan genç kız, ailesinin beklentilerini de boşa çıkartarak yerel bir gazetede küçük bir köşe sahibi olur. Ev işlerinde püf noktalarını yazdığı bu minik köşe için en yakın arkadaşının hizmetçisi Aibileen'dan yardım ister ve böylece kendisini sıra dışı bir projeye başlarken bulur. Bu gizli projede dokunaklı hikayeler yazmaya başlayınca ona bu ilhamı hizmetçi Aibileen ve aşçılık Minny'nin anlattığı gerçek insan öykülerinden çok etkilenir... Yönetmen Tate Taylor tarafından beyazperdeye uyarlanıp çekilen filmin baş rollerini ise Emma Stone, Viola Davis ve Octavia Spencer paylaşıyor...




13. Peki Şimdi Nereye? Et maintenant on va où?

Yapım Yılı: 2011 Yönetmen: Nadine Labaki IMDB Puanı: 7,5

2007 yılında çektiği ilk filmi Karamel'in dünya çapındaki başarısından sonra oyuncu Nadine Labaki, yapımcılığını, senaryosunu, yönetmenliğini üstlendiği ayrıca rol aldığı ikinci filmi Where do we go now? ile tekrar sınırları dışındaki seyircilere ulaşmayı hedefliyor.

Ortadoğu'nun diken üstündeki coğrafyasında dinsel çatışmalara ve savaşın anlamsızlığına kadınların zeki ve pratik çözümleriyle cevap veren Labaki kamerasını Lübnan'da hiçliğin ortasında küçük bir köye çeviriyor. Savaş sonrası Müslüman-Hristiyan ayrımı yapmadan yaşamaya devam eden köylüler çatışma haberlerinin gelmesi üzerine birbirlerine düşman kesilmeye başlarlar. Şiddeti çıkartan erkekleri yatıştırma görevi ise kendilerine has yöntemlerle bu buna başaran kadınlara düşer.

2011 Cannes Film Festivali'nde beğeniyle karşılanan film Toronto Fim Festivali'nden de Halk Ödülü ile döndü...


14. I Will Follow

Yapım Yılı: 2010 Yönetmen: Ava DuVernay IMDB Puanı: 6

Kederli bir kadının hayatındaki bir günü ve ilerlemesine yardımcı olan on iki ziyaretçiyi anlatıyor.


15. İçimdeki Yangın Incendies

Yapım Yılı: 2010 Yönetmen: Denis Villeneuve IMDB Puanı: 8,3

İçimdeki Yangın'da yönetmen Denis Villeneuve, yazar Wajdi Mouawad'ın bol ödüllü tiyatro oyunundan sinemaya taşıdığı trajik bir hikâye ile karşımızda.

Aile dostları olan bir avukatın çağrısı üzerine annelerinin ölümünün ardından kendilerine yazılmış bir mektupla karşılaşan ikiz kardeşler Jeanne ve Simon, ölen annelerinin son arzusunu yerine getirmek amacıyla Lübnan'a doğru yola çıkarlar. Simon ilk başta isteksiz davransa da bir süre sonra o da kardeşi Jeanne'e katılır... Aradan geçen yıllar, ailenin tarihini karmaşık bir hale getirmişse de, çocuklar bu serüvenin izlerini sürmeye kararlıdırlar.

Fakat gün geçtikçe daha fazla deştikleri geçmiş, kardeşleri yürek burkan gerçeklerle yüz yüze getirecektir. Orta Doğu'daki iç savaşın en karanlık dönemine ışık tutan İçimdeki Yangın, En İyi Yabancı Film Oscarı'na da aday gösterilmişti.


16. Kadının Fendi Made in Dagenham

Yapım Yılı: 2010 Yönetmen: Nigel Cole IMDB Puanı: 7,2

Calendar Girls ve A Lot Like Love filmleriyle tanıdığımız yönetmen Nigel Cole, yeni filminde Sally Hawkins'e tek kişilik bir şov sunma imkanı vermiş. Yan rollerde Bob Hoskins ve Andrea Riseborough gibi isimleri de izleyebileceğimiz film sosyal adaleti ele alan neşeli ve dokunaklı bir İngiliz komedisi...

Kadının Fendi, gerçek hayattan esinlenip feminist bir ittifakı anlatırken izleyicileri kahkaha tufanına sürüklüyor. 1968 yılında, İngiltere'deki bir Ford fabrikasında geçen filmde cesur bir grup kadın güç birliği yapıp adalet için ayaklanıyor. Mücadelenin gayesi, cinsel ayrımcılığın önünü keserek erkeklerle eşit kazanç ve haklar elde etmek.

Hayatları mutfakla fabrika arasında geçen, işçi sınıfına mensup sıradan kadınlar patronlarına, kocalarına ve devlete karşı durmak zorunda kalıyor, ama sonunda amaçlarına ulaşıyorlar.


17. Erkeksiz Kadınlar Zanan-e bedun-e mardan

Yapım Yılı: 2009 Yönetmen: Shirin Neshat, Shoja Azari IMDB Puanı: 6,3

Günümüzün en önemli kadın sanatçılarından İranlı Şirin Neşat’ın ilk uzun metrajlı filmi Erkeksiz Kadınlar, Ioncinema tarafından 2009 Toronto Film Festivali’nin 'görselliği en iyi filmi' olarak övülmüştü. Çalışmalarında sıklıkla İslam ve kadın konularını ele alan Neşat, İran’da 1953’te şahı yeniden iktidara getiren CIA destekli darbe sürerken farklı kesimlerden gelen dört kadının hayatlarını gözler önüne seriyor. Bağımsızlığı, teselliyi ve dostluğu bir meyve bahçesinde bulan dört kadın...


18. Agora

Yapım Yılı: 2009 Yönetmen: Alejandro Amenábar IMDB Puanı: 7,2

Roma İmparatorluğu hâkimiyetindeki İskenderiye’de geçen hikayede bilinen ilk kadın matematikçi, astronom ve filozof olan Hypatia’nın hayatı merkeze alınıyor.

Ünlü yönetmen Alejandro Amenábar'ın yönettiği filmin başrolünde Rachel Weisz, Max Minghella ve Oscar Isaac yer alıyor.


19. Wendy ve Lucy Wendy and Lucy

Yapım Yılı: 2008 Yönetmen: Kelly Reichardt IMDB Puanı: 7,1

Ekonomik durumu iyi olmayan Wendy Carroll, doğru düzgün para kazanabilmek için köpeği Lucy ile birlikte Alaska'daki bir balık fabrikasında çalışmak üzere yola çıkar. Ancak Oregon'da arabası bozulunca bir de üstüne köpeği Lucy'i de kaybedince içinde bulunduğu zor durum onu önemli kararlar almak zorunda bırakacaktır. Wendy & Lucy, Amerika'nın yıpratıcı ekonomik koşullarında hayatta kalma çabası veren insanların hikayesini Wendy'nin durumu üzerinden çarpıcı bir biçimde anlatıyor. Kelly Reichardt'ın sade ama etkileyici yönetmenliği ve Michelle Williams'ın duru performansıyla kaçırılmaması gereken bağımsız bir yapıt.



20. Başsız Kadın La mujer sin cabeza

Yapım Yılı: 2008 Yönetmen: Lucrecia Martel IMDB Puanı: 6,6

Veronica arabasıyla gerçekleştirdiği bir yolculuk esnasında bir şey’e çarpar. Çarpmanın şokuyla hızla oradan uzaklaşır. Acaba bir çocuğa mı çarpmıştır, yoksa bir köpeğe mi? Bu hassas soru giderek kadının zihnini daha fazla yormaya başlar. Üstelik bir çocuk ölmüştür aynı yerde. Kadının ailesi olayı kapatsa da, onun içi rahatlamaz. Giderek psikolojik anlamda eşi olmayan bir ruh haline bürünecektir.

The Headless Woman, son derece gizemli bir Arjantin filmi ve en büyük gücü başrol oyuncusunun etkileyici performansı. 2008’in en iyi filmleri arasında kabul ediliyor.


21. Metres Une vieille maîtresse

Yapım Yılı: 2007 Yönetmen: Catherine Breillat IMDB Puanı: 6,2

Metres, Fransız yazar Jules Amedee Barbey d’Aurevilly’nin romanından uyarlanmıştır beyaz perdeye. Hikaye 1800’lerde geçmektedir. Ryno de Marigny son derece çapkın ve gözü her yerde olan bir adamdır. Onun aksine son derece saf ve tertemiz biri olan Hermengarde ile evlenmek üzeredir. Herkes onları konuşmaktadır. Bu iki insanın aralarındaki aşkı hiçe sayarak, adamın çapkınlık şöhretinden ötürü sürekli dalga geçerler. Hatta düğünden önce Hermengarde’nin annesi müstakbel damadını karşısına alıp, kızına olan aşkının tükenip tükenmediğini sorgular. Oysa bir yandan bakıldığında bu adam gerçekten de bir tek Hermengarde’yi seviyor gibi görünür. Düğünden sonra çift, deniz kenarında bir kaleye taşınırlar. Ryno’nun, 10 yıllık eski metresi her an yeniden ortaya çıkabilecektir.


22. 4 ay, 3 hafta, 2 gün 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile

Yapım Yılı: 2007 Yönetmen: Cristian Mungiu IMDB Puanı: 7,9

Çavuşesku'nun tuhaf bir komünizmi hayata geçirdiği Romanya’da değişim rüzgarları esmektedir. Bürokratik rejim köhneleşmiş, insanlara vaadedilen sosyalizm başarısız bir devlet kapitalizmine dönüşmüştür. İşte bu gri ülkenin gri okullarından birinde öğrenci olan Otilia ve Gabita, aynı zamanda da oda arkadaşıdırlar. Gabita’nın hamile olduğunu öğrenmesi ile büyük bir sorunla karşı karşıya kalacaklarıdır. Çünkü Romanya’da kürtaj yasaktır. Fakat her yasağın kendisine bir de ’yasak delici’ alternatif bir sistem yarattığı düşünülürse buna da bir çözüm vardır. Kürtaj yasal olmayan yollardan yapılacaktır. 2007 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü’nün sahibi olan film, festivalde gösterildiğinden beri büyük ilgi ve övgü ile karşılandı. Romen sinemasının rönesansı olarak nitelendirilen film, sağlam senaryosu, akıcı ve inandırıcı diliyle dikkat çekiyor.


23. Itty Bitty Titty Committee

Yapım Yılı: 2007 Yönetmen: Jamie Babbit IMDB Puanı: 5,5

Anna, üniversite tarafından reddedilmiş, kız arkadaşı kendisinden ayrılmış ve kız kardeşi evlenmek üzeredir. Sadie isminde bir kızla tanışır ve Sadie onu Clits In Action - C(i)A adında radikal feminist bir gruba davet eder. Grup ile yasadışı aktivizm içinde yer alır ve günlük hayatında daha agresif biri olmaya başlar.

Anna, Sadie'den hoşlanmaya başlar, fakat Sadie Courtney adında, kendisinden yaşça büyük bir kadınla beraberdir. Courtney C(i)A'in eylemlerine sıcak bakmamaktadır. Anna ve Sadie birlikte feminist eylemler düzenlerken farkında olmadan birbirlerinin çekimlerine kapılacaklardır.


24. Karamel Sukkar banat

Yapım Yılı: 2007 Yönetmen: Nadine Labaki IMDB Puanı: 7,1

Beyrut’ta yaşayan beş kadın aşk, evlilik, eşlik edilebilecek bir birliktelik, dostluk, iş aramak gibi konu başlıkları ile bir araya gelirler. Bu kadınlar bir güzellik salonunda buluşur her şeyden konuşurlar. Hatta bu birkaç farklı nesilden kadınları içeren sohbetlerdir. Sırlar paylaşılır, hayaller dile getirilir burada. Burası şehrin en renkli yerlerinden biridir. Kadınların her birinin bambaşka hayatları vardır ve aynı zamanda da her biri çok farklı ve kendine göre son derece de güzeldir. Film, bu kadınların paylaşımlarına odaklanıyor.



25. Dönüş Volver

Yapım Yılı: 2006 Yönetmen: Pedro Almodóvar IMDB Puanı: 7,6

Hayatını en zor koşullarda bile kazanmak için elinde geleni hiç gocunmadan yapan Raimunda, ailesine bakabilmek için birden fazla işte çalışmaktadır. Ablası Sole, onun kadar savaşçı bir yapıya sahip değildir. Yine de kuaförlük yaparak para kazanır. Bu kendi hallerinde yaşayan insanlar bir gün halalarının vefat haberini alırlar. Halasının cenazesine ablası ile beraber gitmek isteyen Raimunda, gittiği yerde daha keskin bir acı ile karşı karşıya gelecektir. Öte yandan Sole da cenazede hayatının şokunu yaşayacaktır.

Yıllar önce bir yangına kurban giden anneleri geri dönmüştür. Hem kızlarının hem de torununun ona ziyadesi ile ihtiyacı vardır. Film uluslararası festivallerde büyük beğeni kazandı.


26. Sisters in Law

Yapım Yılı: 2005 Yönetmen: Florence Ayisi, Kim Longinotto IMDB Puanı: 7,3

Güney Batı Kamerun'daki Kumba'da geçen Sisters in Law, bir kadın yargıç tarafından yönetilen zina, tecavüz ve taciz davalarını takip ediyor.


27. Tek Başına North Country

Yapım Yılı: 2005 Yönetmen: Niki Caro IMDB Puanı: 7,3

Bir grup kadın madenci, oldukça zor koşullar altında olmak üzere Minnesota’daki Eveleth Madeni’nde çalışırlar. Bu işi yaparlarken ciddi anlamda düşmanca tavırlarla karşılaştıkları bir iş yaşamı düzenini sürdürmeye çalışırlar. Akla gelmedik ve bitmek bilmeyen hakaretlere maruz kalırlar. Kadın olmalarından ötürü asla istemedikleri fiziksel temaslar ile baş etmeleri gerekir. Verdikleri mücadele gerçekten ağırdır ve bu işi sürdürmek için ellerinden geleni yaparlar.


28. Demir Çeneli Melekler Iron Jawed Angels

Yapım Yılı: 2004 Yönetmen: Katja von Garnier IMDB Puanı: 7,5

Amerikan tarihindeki önemli olaylardan birine güncel bir bakış açısı getiren Demir Çeneli Melekler, Amerikan kadınlarına oy hakkı kazandırmak için hayatlarını riske atmaktan kaçınmayan ve Hilary Swank'ın canlandırdığı cesur, başarılı ve genç eylemci Alice Paul ve Frances O'Connor tarafından canlandırılan Lucy Burns'ün gerçek yaşam hikayelerini anlatıyor.


29. Dogville

Yapım Yılı: 2003 Yönetmen: Lars von Trier IMDB Puanı: 8

Amerika'da 1930'ların karanlık dinginliği yaşanmaktadır. Peşinde olan mafyadan kaçan güzel bir kadın olan Grace, barınmak amacıyla küçük bir köye sığınır. Kasaba halkı geçmişinden kaçan bu güzel kadını kısa zamanda bağrına basar ve onun için üzülür. Köyde geçirdiği güzel günlerin ardından her şey değişmeye başlar. Kadının varlığı, köy halkı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır ve köy halkı bu tehlike karşısında temkinli davranmak zorundadır. Grace günden güne bu köyün karanlık yüzünü keşfedecektir.





30. Gözlerimi de al Te doy mis ojos

Yapım Yılı: 2003 Yönetmen: Icíar Bollaín IMDB Puanı: 7,4

Bir kış akşamında Pilar, kocasının şiddet içerikli davranışlarına daha fazla dayanamayarak evden kaçar. Yanına sadece birkaç parça eşya ile Juan adındaki oğlunu alarak gitmiştir. Aslında kocasına çok aşıktır ama yaşadıkları artık onu tüketecek noktaya getirmiştir. Antonio, fazla vakit kaybetmeden onu bulmak üzere yola düşer. Antonio, kendisi için Pilar’ın gün ışığı anlamına geldiğine inanır. Dahası Pilar ona bir anlamda gözlerini vermiştir. Pilar, etrafındaki insanların olumsuz tepkilerine rağmen, kocasını affetmek ister. Film, evlilik hayatındaki çatışmaları merceğe alan ve birçok ülkede ilgi ile izlenen bir yapım.


31. Morvern Callar

Yapım Yılı: 2002 Yönetmen: Lynne Ramsay IMDB Puanı: 6,6

İskoçya’da yaşayan genç ve güzel bir kadın yılbaşı sabahı erkek arkadaşının intihar ederek yaşamına son verdiğini öğrenir.

Geride henüz yollanmamış son romanı kalmıştır. Kadın romanın üzerindeki yazar ismini silip kendi adını yazar ve böylece farklı topraklarda yeni bir hayata başlar.

İskoç yazar Alan Warner’ın başarılı ilk romanından uyarlanan ve çeşitli festivallerde ödül alan yapım, elektronik müzik dünyasının yıldız isimlerinden oluşan bir soundtrack albümüne de sahip.


32. Baadasssss Cinema

Yapım Yılı: 2002 Yönetmen: Isaac Julien IMDB Puanı: 6,9 Film yapımcısı Isaac Julien, "blaxploitation" türünün tarihini anlatmak için film klipleri ve röportajlar kullanıyor.


33. Saatler The Hours

Yapım Yılı: 2002 Yönetmen: Stephen Daldry IMDB Puanı: 7,5

Yıl 1923...Başarılı yazar Virginia Woolf, Londra'nın dışındaki gözlerden uzak evinde Mrs. Dalloway isimli kitabını yazmaya başlar. Sağlık problemleriyle boğuşan Woolf, ağır bir depresyonun pençesindedir...

Yıl 1951... Tutkuyla Mrs. Dalloway'i okuyan ev kadını Laura Brown sahip olduğu hayattan kaçmanın tek yolunu böyle bulur.

Yıl 2001... AIDS'e yakalanan eski kocasının onuruna bir parti düzenleyen Clarissa Vaughan ve eski kocası arasında Mrs. Dalloway üzerine kurulu özel bir bağ vardır.

Farklı zaman dilimlerinde yaşayan üç farklı kadının bir gününü, Virginia Woolf'un kült romanı Mrs. Dalloway ekseninde anlatan film 9 dalda Oscar'a aday gösterilmiş, bunlardan birini kazanmıştı

34. Frida

Yapım Yılı: 2002 Yönetmen: Julie Taymor IMDB Puanı: 7,4

Sanat dünyasının 'ilk'lerinden ve en özel kişilerinden biri... Bir ressam: Frida Kahlo... Kocası Diego Rivera ile oldukça ilginç ve modern bir ilişkisi vardır. Bunun yanısıra politik ve cinsel özgürlüğün asla kısıtlanamayacak özgürlükler olduğuna inanmaktadır. Peki Frida, baskıcı dönemin 'önemli' ve 'tek' kadın ressamı olurken neler yaşanmış, neler düşünmüş ve neler konuşmuştur?


35. Rosetta

Yapım Yılı: 1999 Yönetmen: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne IMDB Puanı: 7,5

Genç ve heyecanlı bir kız olan Rosetta büyük bir yoksulluğun içine doğmuştur. Alkolik annesiyle birlikte yaşarken hayatın sunduklarının her daim uzağında kalmıştır. Artık o, herhangi bir iş için her şeyi yapmaya razıdır.

Dardenne kardeşlerin en önemli filmlerinden biri olan Rosetta, gösterildiği festivallerin çoğundan oldukça mühim ödüllerle dönmüştü.




36. Annem Hakkında Her Şey Todo sobre mi madre

Yapım Yılı: 1999 Yönetmen: Pedro Almodóvar IMDB Puanı: 7,8

Madrid'te yaşayan yalnız bir anne olan Manuela, henüz 17 yaşındaki oğlunun doğum gününde hayatını kaybetmesine tanık olur. Genç Esteban, başarılı bir yazar olmayı ve bir gün babasının kim olduğunu öğrenebilmeyi umarak yaşamıştır. Oğlunun günlüğünü okuduktan sonra Manuela, Barcelona'ya gidip oğlunun babasını aramaya koyulur. Bu süreç yaşayacakları aşk, dostluk ve keder dolu anlara sebep olur.

İspanyol sinemasının dahi yönetmeni Pedro Almodovar’ın uluslararası arenada da büyük yankı uyandıran, hatta Oscar kazanan yapıtı son derece hüzünlü ve de eğlenceli bir başyapıt.


37. Prenses Mononoke Princess Mononoke

Yapım Yılı: 1997 Yönetmen: Hayao Miyazaki IMDB Puanı: 8,4

Prenses Mononoke, Ashitaka'nın maceralarını anlatıyor. Huzurlu bir şekilde yaşamını devam ettiren Ashitaka, bir gün ormandan gelen bir kötülüğün farkına varır. Orman Tanrısı, tüm tavizsizliğiyle ve sınırsız gücüyle, temas ettiği her varlığı yıkarak yoluna devam etmektedir. Küçük bir kızı kurtarmak için Orman Tanrı’sına karşı koymaya çabalayan Ashitaka lanetlenir. Bu lanetten kurtulabilmesi için ona yardım edebilecek tek varlık olan ‘Ormanın Ruhu’nu bulması gerekmektedir. Ancak bu arayış için çıkacağı yolculuk, pek de tekin ya da tehlikesiz değildir. Ashitaka kendi korkularıyla yüzleşirken adına savaş denilen bu mücadelede herkesin zarar gördüğünü gözlemleyecektir.


38. Mrs Dalloway

Yapım Yılı: 1997 Yönetmen: Marleen Gorris IMDB Puanı: 6,6

Öykünün tamamı, 1923 yazında Londra'da tek bir günde geçse de, filmde geriye dönüşlerle Clarissa Dalloway'in, genç ve güzel bir kız olarak peşinden pek çok kişiyi koşturduğu 1890 yılınının yazını hatırlamasıyla geçen yüzyılın sonuna da gidiyoruz. Otuz yıl sonra, Bayan Dalloway heyecanla, Londra'daki son derece zarif döşenmiş, şık evinde o gece vereceği partinin son hazırlıklarını gözden geçiriyor. Her şeyin mükemmel olmasını istiyor. Ne var ki, tüm planları otuz yıl önce reddetmiş olduğu yakışıklı ve girişken bir talibinin o gün birdenbire ortaya çıkıvermesiyle altüst oluyor. Yaşamı, garip bir şekilde, karşılaşıp tanışamayacağı bir genç adamın trajik yaşantısıyla kesişiyor; bu genç adamın kaderi Bayan Dalloway 'in ruhunun derinliklerinde yadsıyamayacağı gerçek duyguları harekete geçiriyor.


39. I Shot Andy Warhol

Yapım Yılı: 1996 Yönetmen: Mary Harron IMDB Puanı: 6,6

Film, Andy Warhol'un 1968 yılında Valeria Solanas tarafından vuruluşunu anlatıyor.





40. Libertarias

Yapım Yılı: 1996 Yönetmen: Vicente Aranda IMDB Puanı: 7

İspanya'da çok fazla kan akıtacak olan iç savaş patlak vermiştir. Faşizmin gölgesi tüm ülkenin üzerine bir karanlık gibi çökmektedir. Rahibe Maria, içerisinde hayatını devam ettirdiği manastırdan kaçmak durumundadır. Bir geneleve sığındır. Bu gelenevden onu kurtaracak olan ise sosyalist görüşe sahip bir kadın birliğidir. Sosyalizmin bu ülkede iki büyük düşmanı vardır: Militarizm ve milliyetçilik. Rahibe Maria, kendisini büyük bir savaşın ortasında bulacaktır.


41. Fırlama Kızlar Clueless

Yapım Yılı: 1995 Yönetmen: Amy Heckerling IMDB Puanı: 6,8

Jane Austen'in 1815 tarihli romanı Emma'dan esinlenilerek beyazperdeye aktarılan film, Beverly Hills'de yaşayan bir grup gencin dünyasını izleyiciyle buluşturuyor. Cher Horowitz okuduğu lisenin en popüler kızıdır ve çevresindeki hemen herkes ona hayranlık duymakta ve giyim stilini anbean takip etmektedir. Cher'in en büyük zevki çekingen ve içine kapanık görünen öğrencileri tespit edip onların görünümünü değiştirmektir. Böylece yardım ettiği herkes bambaşka birine dönüşür ve hayatı tamamen değişir. Cher'in son 'projesi' Tai isimli asosyal sınıf arkadaşıdır. Ne var ki bu süreç hepsinin hayatlarında yeni bir sayfa açacaktır...


42. Atonia'nın Yazgısı Antonia

Yapım Yılı: 1995 Yönetmen: Marleen Gorris IMDB Puanı: 7,4

1995 tarihli Hollanda yapımı filmdir. Marleen Gorris tarafından yazılmış ve yönetilmiştir. Feminist bir peri masalı olarak nitelendirilir.Antonia (Willeke van Ammelrooy) adlı kadının öyküsünü anlatır. Antonia, doğum yeri olan Hollanda'nın bir köyüne döner. Köyde sıkı bağlarla örülmüş anaerkil bir topluluk kurar ve destekler. Film din, seks, ölüm, samimiyet, lezbiyenlik, dostluk, aşk gibi çeşitli ve farklı konuları işler. 1996 yılında yabancı dildeki filmler dalında, Akademi Ödülü'nü kazanmıştır.


43. Tersine dünya

Yapım Yılı: 1994 Yönetmen: Ersin Pertan IMDB Puanı: 6

Kadınlarla erkekler yer değiştirseydi, ne olurdu? Tersine Dünya kadın-erkek kimliklerinin tersine döndüğü, kadınların kabadayı olduğu, erkeklerin evlenmek üzere evden kaçırıldığı, kadınların eve ekmek getirdiği, kısacası tüm rollerin tersine döndüğü eğlenceli bir filmi anlatıyor.


44. Beni Kimse Sevmiyor

Keiner liebt mich Yapım Yılı: 1994 Yönetmen: Doris Dörrie IMDB Puanı: 7,1

Fanny, sıradan hayatında geleceği için fazlasıyla endişe duyarak yaşayan bir kadındır. Aslında özgüvenini güzel ve çekici bir kadın olması nedeniyle yüksek tutması gereken 20'li yaşlarının son demlerindeki Fanny, son dört yıldır yalnızlığına eşlik edebileceği kimseyi bulamamıştır. İhtiyacı olan tüm maddiyat avuçlarının içindedir; ancak ömrü boyunca hayalini kurduğu, güvenebileceği ve aşık olabileceği bir eşe sahip değildir. Fanny, birilerini sevebilmek istemektedir.


45. I Was a Teenage Serial Killer

Yapım Yılı: 1993 Yönetmen: Sarah Jacobson IMDB Puanı: 5,3

Mary tüm "cinsiyetçi domuzları" öldürmeye karar verene kadar iyi bir kızdı. Elbette birçoğuyla karşılaşt ve onları öldürmekten hoşlandı.





46. Piyano The Piano

Yapım Yılı: 1993 Yönetmen: Jane Campion IMDB Puanı: 7,6

The Piano, dilsiz bir pianist olan Ada ve kızının, 19. Yüzyılın ortalarında Yeni Zellanda’nın batı kıyısında geçen hikayesidir. Altı yaşından beri tek bir kelime bile konuşamayan Ada bu suskunluğunu çok sevdiği piyanosuna yansıtmış, iyi bir piyanist olmuştur. Babası Ada’yı, Yeni Zellanda’lı bir zenginle yaptığı anlaşmayla evlendirir ve genç kadın kızını da alarak daha önce hiç görmediği, bilmediği bu ülkeye taşınır. Yeni kocasıyla arasında problemler yaşanır ve genç kadın piyanosundan ayrılmak zorunda kalır. Ancak bu esnada kendisini bekleyen bir sürpriz hayatındaki tüm aksaklıkları çözecek, onu bambaşka biri haline getirecektir.

2009 yılında çektiği Bright Star filmiyle de bir hayli ses getiren yönetmen Jane Campion’ın dünya çapında ünlenmesini sağlayan The Piano, Akademi Ödülleri’nde üç kategoride Oscar’a layık görülmüştür.


47. Orlando

Yapım Yılı: 1992 Yönetmen: Sally Potter IMDB Puanı: 7,2

1928 yılında yayımlanan, büyük yazar Virginia Woolf'un epik-romanı Orlando'dan uyarlanan bu film, bağımsız sinema yapımcısı ve yönetmen Sally Potter'e ait bir prodüksiyon. Bu destansı sinema şahaserinde, dört asırlık bir dönemdeki cinsel politik süreçler aynı oyuncu çerçevesinde ve cinsiyetler değişerek sahneleniyor. Bu yüzyıllık geçişler sürecinde yolu İstanbul'a da uğrayan ana karakter, bu zaman yolculuğunda gönlünü kâh alımlı bir kadına kaptıracaktır kâh yakışıklı bir dahiye. Gerçekten de ilginç bir senaryoya, farklı bir kurguya sahip bir film.


48. Female Misbehavior

Yapım Yılı: 1992 Yönetmen: Monika Treut IMDB Puanı: 6,8

Female Misbehavior, kadın cinselliğinin ve davranışının sınırlarını araştıran beş filmden oluşan bir koleksiyon. Her filmde statükoya meydan okuyan, bazılarında şok ve öfke uyandıran, diğerlerinden saygı ve hayranlık kazanan bir kadın yer alıyor.


49. Sur la terre comme au ciel

Yapım Yılı: 1992 Yönetmen: Marion Hänsel IMDB Puanı: 6,1

Doğumuna bir hafta kala bir bebek, hamile annesini bu dünyaya gelmek istemediği konusunda uyarır ve onun yerine ölmeyi tercih ettiğini söyler. Anne daha sonra kendi öyküsünü anlatarak bebeği ikna etmeye çalışır.


50. İhtiras Balığı Passion Fish

Yapım Yılı: 1992 Yönetmen: John Sayles IMDB Puanı: 7,4

Bir kaza sonucu belden aşağısı felçli kalan eski pembe dizi yıldızı, hem duygusal hem de zihinsel olarak iyileşmeye çabalarken yeni bakıcısıyla tanışır.





51. Daughters of the Dust

Yapım Yılı: 1991 Yönetmen: Julie Dash IMDB Puanı: 6,6

1902'de köle ticaretinden kaçan Afrikalı esirlerin torunları olan bir Gullah ailesi, Güney Carolina ile Gürcistan sınırı arasında bir bölgeye taşınır. Bu süreçte kökenlerine yolculuk yapan Gullah ailesi bireyleri, aile olmanın değerini anlayıp, özgürlüklerini kazanmak için savaşmaya karar verir.


52. Dogfight

Yapım Yılı: 1991 Yönetmen: Nancy Savoca IMDB Puanı: 7,4

1963 yılında geçen "Dogfight", askerlik için Vietnam'a gönderilmeyi bekleyen 18 yaşındaki Eddie Birdlace ve arkadaşlarına odaklanıyor. Yalnızca bir geceleri kalan gençler bir oyun oynamaya karar verir; hepsi yanlarında partiye gelecek bir kız bulmalıdır ve en çirkin kızı bulan oyunun kazananı olacaktır. Eddie aradığı kızı bir kahve dükkanında bulur. Dükkanda çalışan yapayalnız ve barış yanlısı Rose partiye onunla gitmeye karar verir ancak oyunun da farkına varır. Bir yandan da Eddie kızdan hoşlanmaya başladığını fark eder ve kızı evine kadar takip eder. Eddie, tüm farklılıklarına rağmen kızın gönlünü kazanabilecek midir?


53. The Body Beautiful

Yapım Yılı: 1991 Yönetmen: Ngozi Onwurah IMDB Puanı: 6,3

Radikal bir kararla mastektomi geçiren beyaz bir annenin modellik kariyerine başlayan siyah kızıyla ilişkisi.


54. Madde 438

Yapım Yılı: 1991 Yönetmen: Ümit Efekan IMDB Puanı: 6,8

Kocası tarafından başka erkeklere satıkmak istenen Naciye (Gülşen Bubikoğlu), kocasını kaynar su ile haşlayınca hapishaneye düşer. Hapishane çıkışında tek başına ayakta durmaya çalışan Naciye, bir fabrikada iş bulup çalışmaya başlar. Aynı fabrikada çalışan Arif (Nedim Doğan) Naciye’de gözü vardır. Arif’in ısrarına dayanamayan Naciye,Arifi’in evlenme teklifini kabul eder. Arif’in evli olduğunu öğrenen Naciye Arif’i terkeder. Bu terk edilişi hazmedemeyen Arif,birkaç arkadaşı ile beraber Naciye’ye tecavüz ederler. Şikayetçi olan Naciye’ye Arif ve arkadaşları fuhuş yaptığı iftirasında bulununca Naciye’ye hayat kadını vesikası verilir. Bu vesika ile 438. madde kapsamında tecavüzcülerin suçlarının büyük bölümü affedilir. Bir gazeteci olayı yazı dizisi haline getirince söz konusu madde ülke gündemine oturur.





55. Kırmızı Yeşil Domatesler Fried Green Tomatoes

Yapım Yılı: 1991 Yönetmen: Jon Avnet IMDB Puanı: 7,7

Mütevazı konusuna rağmen "Kızarmış Yeşil Domatesler" 1991 yılının bir hayli ses getiren prodüksiyonlarından olmuştur. Halbuki basit ama etkileyici konusuyla, bir yaşlılar evinde dostlukları filizlenen iki kadını temel alır. Huzurevinde son derece sevimli, çıtı pıtı bir hanımla tanışan Evelyn, onun ilginç hikayelerini dinlemeye ve zaman içinde yepyeni bakış açıları kazanmaya başlar. Ninny Threadgood adındaki bu kadın, ona 1920'lerde yaşamış iki genç kadının benzersiz dosluklarını anlatmaktadır. Whistle Stop'da yaşayan Idgie ve Ruth birbirinden farklı karakterlerde olsalar da çok iyi anlaşan iki arkadaştır. Orijinal adı "Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe" olan bu enteresan film, sade ama kalıcı yapımlardan...


56. Thelma & Louise

Yapım Yılı: 1991 Yönetmen: Ridley Scott IMDB Puanı: 7,5

Erkek arkadaşından bıkan Arkansaslı garson kız Louise (Susan Sarandon), ihmalkar ve cinsiyet ayrımcısı kocasıyla birlikte sıkıcı bir hayatı olan arkadaşı Thelma’yı (Geena Davis) ayartır. Birlikte özgürlükle dolu bir haftasonu araba seyahatine çıkarlar.

İlk uğrak yerleri olan barda gevşeyip dansederler ve yöre erkekleriyle eğlenip hoş bir akşam geçirirler. Ancak bir adam Thelma’yı park yerine kadar izleyip tecavüze yeltenince Louise yetişip onu öldürmek zorunda kalır. Polisin kendilerine hiç bir zaman inanmayacağı paranoyasına kapılan kadınlar kaçmaya karar verirler ve bir anda kanun kaçağı durumuna düşerler. Son olaylardan kötü etkilenen Thelma kafayı toparlamak için genç bir kovboy olan J.D (Brad Pitt) ile bir gecelik ilişki yaşar ve işler daha da sarpa sarar. Yönetmen Ridley Scott’ın bu çok meşhur feminist yol filmi 1990’ların en iyi filmleri arasında çoktan yerini aldı. Bıçak Sırtı ve Alien’le birlikte yönetmenin en iyi işlerinden biri sayılan Thelma ve Louise, eşsiz bir senaryo ve kusursuz bir görüntü yönetimi ile gözalıcı bir yapım.

Film 6 dalda Oscar’a aday gösterilmiş ve sonunda En İyi Özgün Senaryo ödülünü senaristi Callie Khouri’ye kazandırmıştı.


57. Ke tu qiu hen

Yapım Yılı: 1990 Yönetmen: Ann Hui IMDB Puanı: 7,3

Çin-Japon Savaşı'ndan sonra Japon askerlerinden Kwei Dz, Çinli bir subayın evlenme teklifini kabul eder ve Çin'de kalır. Daha sonra Ann adında bir kızları olur. Subay, Kwei Dz ve Ann'i Makao'da bırakarak çalışmak için Hong Kong'a gider. Kayınvalidesi ile iletişim kuramayan Kwei Dz pişman olur. Yine de daha büyük bir sorunu vardır; Ann onu anne olarak kabul etmiyordur.


58. Ai zai bie xiang de ji jie

Yapım Yılı: 1990 Yönetmen: Clara Law IMDB Puanı: 7,1

Ödüllü drama, Mailand China'dan ABD'ye göç etmeyi hayal eden birçok kişiyi konu alıyor.


59. Uçurtmayı Vurmasınlar

Yapım Yılı: 1989 Yönetmen: Tunç Basaran IMDB Puanı: 8,4

Film, bir cezaevinin kadınlar koğuşunda yaşananları küçük bir çocuğun gözünden anlatır. Fatma eşinin suçunu üstlenince çocuğu Barış ile hapse girer. Barış, kundakta bebek olarak girdiği hapishanede beş yaşına gelir. Siyasi mahkûmlardan İnci ile Barış arasında özel bir ilişki vardır. Cezası dolan İnci hapisten çıkar. İnci’nin yokluğunda ne yapacağını bilemeyen Barış, bir gün cezaevinin duvarlarını aşan bir uçurtma görür. İnci ile aralarında imgesel bir anlamı olan uçurtma tüm mahkûmları etkisi altına alacaktır.


60. Sweetie

Yapım Yılı: 1989 Yönetmen: Jane Campion IMDB Puanı: 6,8

Bu, can sıkıntılarıyla geçen bir ömrün sonunda ayrılan garip bir çiftle kızları Kay ve herkesin 'Sweetie' diye çağırdığı Dawn’dan oluşan sıra dışı bir ailenin ilginç öyküsü. Alıngan, sinirli ve utangaç Kay’ın ağaçlara karşı fobisi vardır. Bu kız hem pragmatik hem de insanı korkutacak denli gizemlidir. En büyük tutkusu bir gösteri yıldızı olmak olan Sweetie ise şişman, düşüncesiz ve duygusal sorunlarla dolu bir genç kızdır. Günün birinde, yanında uyuşturucu bağımlısı sevgilisi Bob olduğu halde haber vermeden eve gelip aileyi çılgına çevirir. Jane Campion bu ilk konulu filminde eğlenceli, şok edici, gerçeküstü bir trajikomedi yaratmış. IMDB bağlantısı: https://www.imdb.com/title/tt0098725/?ref_=nv_sr_srsg_2


61. Paura e amore

Yapım Yılı: 1988 Yönetmen: Margarethe von Trotta IMDB Puanı: 6,8

Roberto ve üç kız kardeşi, hayatlarıyla ne yapacaklarını bilmiyorlar.


62. I've Heard the Mermaids Singing

Yapım Yılı: 1987 Yönetmen: Patricia Rozema IMDB Puanı: 6,7

Dağınık beyinli Polly, Gabrielle'in sanat galerisinde sekreter olarak işe girer. Polly, profesyonel bir fotoğrafçı olmayı arzulamaktadır ve Gabrielle'i sanatsal yeteneğinden dolayı putlaştırmaktadır.




63. Aaahh Belinda

Yapım Yılı: 1986 Yönetmen: Atıf Yılmaz IMDB Puanı: 7,8

Serap işini fazlasıyla ciddiye alan bir tiyatro oyuncusudur. Bir gün kendisine gelen bir reklam filmi teklifini kabul eder. Bu reklam filminin sonucunda Serap kimliğini kaybeder. Artık hayatına evli ve iki çocuk annesi Naciye olarak devam edecektir. Hayatının hareketli çarkları artık sıradanlığın tekdüzeliğine kapılıp gitmektedir. Çevresindeki insanları dahi tanımamaktadır. Tüm dünyasına karşı yabancılaşmıştır. Artık kendi bile gerçekten kim olduğunu bilmemekte ve hayal ile gerçek arasında sürüklenmektedir.


64. Asiye Nasıl Kurtulur

Yapım Yılı: 1986 Yönetmen: Atıf Yılmaz IMDB Puanı: 7,3

Nazlı isimli bir kadın kendisine bir kiralık ev aramaktadır. Arayışları esnasında Selahattin isimli tuhaf bir genç ile karşılaşır. Selahattin bir fuhuş yuvasının baş yöneticilerindendir. Görünümüne fazlasıyla önem vermekte ve hayatının dizginlerini elinde tutmak istemektedir. Asiye, bir bataklığa girmenin eşiğindedir. Vereceği her karar, bir adım sonraki hayatının dinamiklerini yeniden şekillendirecektir. Atıf Yılmaz’ın çok sevilen filminin başrollerinde Hümeyra Akbay, Müjde Ar, Ali Poyrazoğlu ve Tuncay Akça var.


65. Mor Yıllar The Color Purple

Yapım Yılı: 1985 Yönetmen: Steven Spielberg IMDB Puanı: 7,8

1900’lerin başında, güneyli bir siyahi kız olan Celie, önce babası tarafından hamile bırakılır, ardından yıllar boyunca efendisi olarak göreceği adama evlenmek üzere adeta satılır. Kocasından gördüğü şiddete rağmen tek tesellisi kız kardeşi Nettie’ye yazdığı mektuplardır. Oysa babası Nettie’nin cevaplarının ona ulaşmasına engel olmaktadır. Celie sonunda kuru gürültüye papuç bırakmayacak güçlü bir kadın olan Sofia ile tanışacak ve ondan çok şey öğrenecektir.

Alice Walker’ın Pulitzer ödüllü romanından Steven Spielberg tarafından uyarlanan Mor Yıllar, 11 dalda Oscar adayı olmayı bilmiş, güçlü bir film.


66. Dul Bir Kadın

Yapım Yılı: 1985 Yönetmen: Atıf Yılmaz IMDB Puanı: 6,4

Güzelliğiyle dikkat çeken genç bir kadın olan Suna, kocasını iki yıl önce kaybetmiştir. En yakın arkadaşı olan Ayla ise erkeklerle ilişkilerinde sürekli sorun yaşamaktadır. Son ilişkisinden de sorunlu bir şekilde ayrıldıktan sonra Ayla ve Suna dinlenmek için Bodrum'a gider. Burada Ergun adında bir adamla tanışan iki arkadaş, onunla vakit geçirmeye başlar. Ancak bu süreçte yaşananlar Ayla ve Suna'nın ilişkisini derinden etkiler.


67. Yersiz Yurtsuz Sans toit ni loi

Yapım Yılı: 1985 Yönetmen: Agnes Varda

IMDB Puanı: 7,7

Fransa'nın güneyindeki üzüm bağlarındayız. Dondurucu kış soğuğunda, Mona adlı bir evsizin cesedi bulunur. Çevresinde Mona'yı tanıyanlarla onun geçmişine yarı-belgesel bir yolculuk yaparız. Onu hayatının son haftalarında tanımış insanlarla Mona'nın hayatına bol geriye dönüşlerle bir bakış atarız. Sokaklarda oradan oraya sürüklenen bir yaşamda yollarının kesiştiği, tanımaya çalıştığımız bu gizemli karakteri, köhne bir evde esrar içen yaşlı bir adam ve bir kadın, ağaçların korunmasını isteyen bir çevreci ve Mona'nın üzüm bağlarında hasat zamanı beraber çalışırken aşık olduğu Tunuslu bir adamın gözünden izleriz.


68. Born in Flames

Yapım Yılı: 1983 Yönetmen: Lizzie Borden IMDB Puanı: 6,4

Yakın gelecekte geçen filmde, ABD’de sosyalist bir toplulukta kadınlara bakış konu ediliyor. En muhafazakarından en devrimcisine kadar birçok kadın topluluğunun işlendiği filmde kadınların güç, tanınma ve etki olarak erkeklerle eşitlik isteyip istemedikleri inceleniyor. Amerikan tarihinin en barışçıl devriminden on yıl sonrası bir döneme götüren ve toplumsal cinsiyet meselelerinin bu dünya içinde nasıl kurulabileceğini gösteren filmin yönetmen koltuğunda Lizzie Borden oturuyor.


69. Şalvar Davası

Yapım Yılı: 1983 Yönetmen: Kartal Tibet IMDB Puanı: 7,2

Elif kocasının ölümü ardından, yaşadığı köye döner fakat köydeki tüm kadınlar başta köy ağası olmak üzere tüm erkeklerin zulmü altındadır ve ellerinden hiçbir şey gelmez. Elif kadınları erkeklerin en büyük zaafı olan yatak odası konusunda bilinçlendirir ve örgütler. kadınlar kendilerine baskı kuran erkekleri yataklarına almayarak yola getirme mücadelesine girerler.

Yönetmenliğini Kartal Tibet'in üstlendiği filmin senaryosu Başar Sabuncu'ya aitken, başroller Müjde Ar ve Şener Şen'in.


70. Yentl

Yapım Yılı: 1983 Yönetmen: Barbra Streisand IMDB Puanı: 6,6

Annesi ölmüş, babası tarafından büyütülmüş, eğitilmiş bir Yahudi kızın hayatından bir kesit.

Babası öldükten sonra tek başına kalan Yentl, kızların okuması yasak olan dini bir yüksek okula erkek kılığında kaydını yaptırır. Ögrenimi sırasında Avigdor adlı bir öğrenciye aşık olur. Avigdor başka bir kızla evlenmeye hazırlanmaktadır. En yakın arkadaşı Yentl'e karşı kendisinin de anlayamadığı duygular içindedir.


71. De stilte rond Christine M.

Yapım Yılı: 1982 Yönetmen: Marleen Gorris IMDB Puanı: 6,5

Birbirlerine yabancı üç kadın, bir elbise butiğinde buluşurlar. İçlerinden biri bir giysiyi çalmasıyla beraber erkek mağaza sahibinin yanına yaklaşır. Adam kadına yaklaşırken diğer iki kadın da olaya dâhil olur ve adamı ölesiye döverler. Diğer kadın müşterilere tüm bu yaşananları umursamaz ve suç işlendiği anda dükkânı terk ederler. Mahkeme kadını muayene etmesi ve incelemesi için bir kadın psikolog tayin eder. Halkın düşündüklerinin aksine psikolog, onların kaçık olmadığı sonucuna varır. Fakat bu durumun, erkeklerin toplumdaki hâkimiyetlerinin bir sonucu olarak suç şeklinde dışa vurumu olarak niteler.


Aşırı davranışlarla ilgili ilginç bir çalışma. Mahkûmların hücreleri ise buna ilham kaynağıdır.


72. Smithereens

Yapım Yılı: 1982 Yönetmen: Susan Seidelman IMDB Puanı: 6,8

Yeteneğiyle meydan okuyan bir kız, New York'un azalan punk müzik dünyasında kendini yıldız olarak tanıtmaya çalışır.





73. Ladies and Gentlemen, the Fabulous Stains

Yapım Yılı: 1982 Yönetmen: Lou Adler IMDB Puanı: 6,8

Corrine Burns, annesinin ölümünden sonra grubu The Fabulous Stains için derin planlara girişir.


74. 9'dan 5'e Nine to Five

Yapım Yılı: 1980 Yönetmen: Colin Higgins IMDB Puanı: 6,9

Judy Bernly, Violet Newstead ve Doralee Rhodes, sıradan bir şirkette çalışmakta olan üç kadın çalışanlardır. Bu iş yerinde bu kadar sıradanlığın içerisinde anormal olan tek şey ise, egoist, cinsiyetçi ve yalancı patronlarıdır. Judy, Violet ve Doralee, patronlarına güzel bir oyun oynayabilmek adına güçlerini birleştireceklerdir.


75. Deutschland bleiche Mutter

Yapım Yılı: 1980 Yönetmen: Helma Sanders-Brahms IMDB Puanı: 7,2

Almanya 1939. Hans ve Lene, savaşın başlamasından bir gün önce evlenir ve Hans, Doğu cephesine gönderilir. Bir bombalı saldırı sırasında kızları Anna doğar. Ev yıkılır ve Lene ve Anna, Berlin'deki akrabalarının yanına taşınır. Hans savaştan sağ kurtulur, ancak 1939'dakiyle aynı kişi değildir ve o ve Lene yeniden birlikte yaşamayı zor bulur.


76. Gloria

Yapım Yılı: 1980 Yönetmen: John Cassavetes IMDB Puanı: 7,2

Genç bir çocuğun ailesi mafya tarafından öldürüldüğünde, sert komşuları Gloria onun isteksiz koruyucusu olur.


77. Yaratık Alien

Yapım Yılı: 1979 Yönetmen: Ridley Scott IMDB Puanı: 8,4

Yaratık, bilmedikleri bir gezegene iniş yapmak zorunda kalan mürettebatın yaşam mücadelesini anlatıyor. Tarihin en ünlü uzay gemisi Nostromo görevini tamamlamış bir şekilde Dünya’ya geri dönerken başka bir gezegenden bir yardım çağrısı alır. Çağrıyı karşılıksız bırakmayan gemi mürettebatı bu bilinmedik gezegene iniş yapar. Bu çağrının bir uyarı sinyali olduğunu geç fark eden ekip bilinmeyen bir yaşam formuyla karşılaştıklarında olağandışı bir tecrübeye, ürkütücü bir maceraya atılırlar. Ridley Scott 1979 yılında Yaratık serisinin bu ilk filmini yarattığında sinema tarihini bambaşka bir deneyimle tanıştırmış, bilim kurgu türünün en önemli örneklerinden birine imza atmıştır. Yaratık serisi, ilk filmin ardından çeşitli yönetmenler tarafından devam ettirilse de, Ridley Scott imzalı bu film hem serisinin, hem de ait olduğu bilimkurgu türünün en önemli yapıtlarından biri olarak kabul görmüştür.


78. Yalnız Bir Kadın An Unmarried Woman

Yapım Yılı: 1978 Yönetmen: Paul Mazursky IMDB Puanı: 7,2

Kocasının kendisini aldattığını öğrendikten sonra 16 yıllık evliliklerini bitirmek durumunda kalan Erica'nın gururu zedelenmişti ve artık evlilik bir anlam ifade etmiyordu. Problemleri olan kızıyla kalakalmıştı. Başlarda tipik Amerika’lılar gibi kendini alışverişe verdi fakat psikolojisi düzelmedi ardından psikoloğa giden Erica en sonunda kendiyle barışıp yaşama tutunmaya karar verir. Filmin yönetmenliğini Paul Mazursky üstlenirken başrollerde Jill Clayburgh, Alan Bates ve Michael Murphy rol almaktadır.


79. L'une chante l'autre pas

Yapım Yılı: 1977 Yönetmen: Agnès Varda IMDB Puanı: 7,4

Hevesli bir şarkıcı olan Pomme ve mücadele eden bir anne olan Suzanne'in 1970'lerin Fransa'sında kendi kimliklerini ararkenki hayatları.


80. Riddles of the Sphinx

Yapım Yılı: 1977 Yönetmen: Laura Mulvey, Peter Wollen IMDB Puanı: 6

Bu avangart klasikte başrol oyuncusu Louise, ev hayatı ve annelikle müzakere etmeyi öğrenmesi gereken yaşam tarzındaki bir değişikliği ele alıyor.

81. De Cierta Manera

Yapım Yılı: 1977 Yönetmen: Sara Gómez IMDB Puanı: 7

Küba Miraflores'te bir fabrika işçisi olan Mario ile bir öğretmen olan Yolanda arasında büyüyen romantizm ve Devrimci Küba konusundaki farklı bakış açıları.





82. Üç Kadın Three Women

Yapım Yılı: 1977 Yönetmen: Robert Altman IMDB Puanı: 7,8

Robert Altman'ın yönetmen koltuğunda oturduğu Üç Kadın filminin hikayesi, California'da yaşayan, hayatının en çalkantılı dönemlerinden geçen ve aynı apartmanda yaşayan üç kadının kesişen hayatlarını konu alıyor. Bir spa tesisinde çalışmaya başlayan genç ve tuhaf bir kadın olan Pinky, kendine güveni tam, konuşkan işvereni Millie'den oldukça etkilenmektedir. Sonrasında beraber aynı dairede oturmaya başlayan ikiliye, ev sahibi ve alkol sorunu olan Edgar'ın hamile karısı Willie de onların hayatına girecektir.


83. Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles (1975)

Yapım Yılı: 1975 Yönetmen: Chantal Akerman IMDB Puanı: 7,8

Yalnız, takıntılı ve ritüelleri olan dul bir ev kadını günlük işlerini yapar; genç oğlu ile birlikte yaşadığı apartman ile ilgilenir. Zaman zaman geçinebilmek için fahişelik yapar. Müşterilerden bir ilk kez onun orgazm olmasına neden olur ve kadının hayatı yavaş yavaş değişir.

Yönetmenliğini Chantal Akerman’ın üstlendiği bu sıra dışı filmin başrolünde ise Delphine Seyrig yer alıyor.


84. India Song

Yapım Yılı: 1975 Yönetmen: Marguerite Duras IMDB Puanı: 6,3

Anne-Marie , Hindistan'da Fransız konsolusunun karısıdır. Bu baskıcı hayattan o kadar çok sıkılmıştır ki çareyi , farklı adamlarla ilişki kurmakta bulur. Bunun farkında olan kocası bunu neden yaptığını anlar ve bu durumu görmezden gelir.


85. Dyketactics (1974)

Yapım Yılı: 1974 Yönetmen: Barbara Hammer IMDB Puanı: 5,7

Barbara Hammer'dan lezbiyen çiftler hakkında deneysel bir film.


86. Female Trouble

Yapım Yılı: 1974 Yönetmen: John Waters IMDB Puanı: 7,3

Noel'de istediği hediyeleri alamayan Dawn Davenport, annesiyle kavga edip evden kaçar. Otostopla arabasına bindiği Earl ile birlikte olan Dawn, adamdan hamile kalır ve para ister. Onu reddetmesi üzerine, doğurduğu kızına tek başına bakmak zorunda kalan Dawn, garsonluk, hırsızlık ve fahişelik yapmaya başlar.

John Waters'ın yine absurd ve garip bir hikayeye imza attığı filmde Divine hem kadın hem erkek iki role bürünüyor. Dawn ve onun birlikte olduğu erkeği canlandırırken, iki ayrı bedende iki farklı rolün altından da başarıyla kalkıyor.





87. Alice Artık Burada Oturmuyor Alice Doesn't Live Here Anymore

Yapım Yılı: 1974 Yönetmen: Martin Scorsese IMDB Puanı: 7,3

Efsane yönetmen Martin Scorsese'nin 1974 tarihli, erken dönem filmlerinden birisi "Alice Artık Burada Oturmuyor"... Standart bir Scorsese yapımı yok karşımızda, usta yönetmen bu defa bir kadının penceresinden olayları ele alıyor. Erkek egemen dünyada ayakta kalmaya çalışan ve dik durmaya gayret eden Alice'in mücadelesi beyazperde'de... Alice, kocası ölünce 11 yaşındaki oğluyla tek başına kalır. Parası ve yardım alabileceği kimsesi olmayan Alice, yeni bir hayata başlamak için Kaliforniya'dan Arizona’daki Phoenix'e taşınırlar. Phoenix'te hayat çok kolay değildir. Genç bir dul için garsonluk biçilmiş kaftan bir iştir ancak restorandaki sorunlarından daha fazlası, artık giderek büyüyen ve ergenlik sorunlarıyla hem kendisini hem de annesini bir hayli yoran oğlu tarafından yaratılmaktadır. Ben adında bir çiftçi ile yakınlaşır ancak bu adam da sağlam papuç değildir, şiddete eğilimleri vardır. Ellen Burstyn, bu filmdeki performansıyla en iyi kadın oyuncu Oskarı'nı vitrinine koymuştur.


88. Die bitteren Tränen der Petra von Kant

Yapım Yılı: 1972 Yönetmen: Rainer Werner Fassbinder IMDB Puanı: 7,7

Petra Von Kant, başarılı bir moda tasarımcısıdır. Ancak kibirli ve alaycı tavırlarıyla, sekreterine ve iş arkadaşına emirler yağdırmaktan da geri durmayan birisidir. Bir gün Karin Thimm adında genç bir kadınla tanışır. Karin, modellik alanında kariyer yapmayı düşünen, önyargılardan arınmış, rahat bir karaktere sahiptir. Petra onu yanına taşınmaya ikna eder. Lüks yaşamı tadan Karin ile Petra arasındaki ilişki gittikçe yoğunlaşır. Fakat Karin 6 ay kaldıktan sonra evi terk edince Petra hayatının artık eskisi gibi olamayacağını fark eder.

Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlenen Rainer Werner Fassbinder bu hikâye dizisini anlatırken 5 veya 6 uzun sahneyi, tek bir kamere çekimi ve derin odak kullanımı ile geliştirmiştir. Başrollerde ise Margit Carstensen ve Hanna Schygulla yer alıyor.


89. Çığlıklar Ve Fısıltılar Viskningar och rop

Yapım Yılı: 1972 Yönetmen: Ingmar Bergman IMDB Puanı: 8,1

Kanser teşhisi konulan ve yaşayacak çok fazla günü kalmayan Agnes, hayatının son günlerini kız kardeşleriyle birlikte geçirecektir. Ölüm döşeğindeki kardeşlerini yalnız bırakmamak ve ona yardımcı olmak için onunla birlikte yaşayacak olan Maria ve Karin, hesaplananın aksine bir atmosfere neden olurlar. Bir araya gelen üç kız kardeş, son zamanların değerini bilmek yerine bu fırsatı hırsları ve kıskançlıklarıyla zedelemektedir. Çaresiz kalan Agnes ise bu süreçte kendi yaşantısının muhasebesine başlar ve anılarıyla yüzleşmeyi seçer.

İsveç'in dünya sınamasına armağan ettiği efsanevi yönetmen Ingmar Bergman'ın imzasını taşıyan film, Bergman'ın tüm filmlerinde olduğu gibi 'insan' üzerine önemli çıkarımlarda bulunuyor.


90. Yüzler Faces

Yapım Yılı: 1968 Yönetmen: John Cassavetes IMDB Puanı: 7,6

Mutlulukları sadece görünüşten ibaret olan bir çift... Oldukça varlıklı yaşamlarında artık ne birbirlerinden ne de yaşadıkları hayattan keyif alabilen bu orta yaşı geçmiş çift, dillendirmeseler de evliliklerinin sonuna geldiklerinin farkındadırlar.

Hızla ilerledikleri son ise her ikisinin de birbirlerini aldatmaları ile sarsıcı bir noktaya ulaşacaktır. Mutsuz geçen yılların intikamını almak istercesine büyük bir öfke ile ihanelerini taçlandıran ikili, eşsiz bir son yapacaklardır.

John Cassavetes, zirveye taşıdığı bu boşanma hikayesinde sadece ilişkileri değil, hayatın anlamsızlığını da tartışmaya açıyor. Ve başrolde ise gerçek hayatta da eşi olan Gena Rowlands yer alıyor.


91. Vesikali Yarim

Yapım Yılı: 1968 Yönetmen: Lütfi Akad IMDB Puanı: 8

Evden işe, işten eve gidip gelen evli ve çocuklu manav Halil, bu monoton hayatında değişiklik olsun diye bir gün arkadaşlarıyla pavyona gider. Pavyonda, orada çalışan kadınlardan biri olan Sabiha'ya tanışır.Halil Sabiha'ya, Sabiha da Halil'e aşık olmuştur. Fakat Halil Sabiha'dan evli olduğunu saklar. Sabiha Halil'le ilgili gelecek planları yaparken, gerçeği öğrenince altüst olur. Halil'in yuvasının yıkılmasını göze alamadığı için onu kendinden soğutmaktan başka şansı yoktur.

Edebiyatımızın en önemli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık'ın Menekşeli Vadi adlı öyküsünden sinemaya uyarlanan siyah-beyaz bu melodram Yeşilçam sinemasının da kilometre taşları arasındadır. Safa Önal'ın senaryosundan Lütfi Ömer Akad tarafından çekilen filmin başrollerini ise Türkan Şoray, İzzet Günay ve Ayfer Feray paylaşmıştır.




92. Papatyalar Sedmikrásky

Yapım Yılı: 1966 Yönetmen: Vera Chytilová IMDB Puanı: 7,4

1966 yılının Çekoslavakya'sında yasaklanmış bir film olarak Papatyalar, dönemin hükümetinin hışmına uğrayan yapımlarıdan biri. Yasaklanan film aynı zamanda yönetmeni Vera Chytilová'nın ülkesinde uzunca bir süre film yapamamasına da neden olmuştur. Çek Yeni Dalgası içinde anılsa da aslında tüm sinema tarihi içerisinde oldukça ayrıksı bir yerde duran Papatyalar, gerek hikâyesi, gerek sinema dili, gerekse yönetmenin hayatında yarattığı etkilerle feminist ve avangart sinemanın en önemli örneklerinden biri. Film konu olarak ise ikisi de Marie adında iki genç kızın dünyayı ve kendi hayatlarını keşfetme çabalarını ele alıyor.


93. The Trouble with Angels

Yapım Yılı: 1966 Yönetmen: Ida Lupino IMDB Puanı: 7,4

Rahibeler tarafından yönetilen ve tamamı kızlardan oluşan bir Katolik okulunda çok iyi arkadaş olan iki kızın maceraları.


94. Persona

Yapım Yılı: 1966 Yönetmen: Ingmar Bergman IMDB Puanı: 8,1

Persona, sessizliğe gömülen bir kadın ve ona refakat eden bir hemşirenin hikayesini anlatıyor. Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

Sinema severler olarak İsveç'li aykırı yönetmen Ingmar Bergman'a çok fazla şey boçlu olduğumuz bir gerçek. Büyük ustanın en önemli yapıtı sayılan Persona, kendisinden sonra gelecek olan birçok yapıta ve yönetmene karşı her daim yol gösterici olmuştur.


95. Cherbourg Şemsiyeleri Les parapluies de Cherbourg

Yapım Yılı: 1964 Yönetmen: Jacques Demy IMDB Puanı: 7,8

Cannes'dan En İyi Film Ödülü'yle dönen 'Cherbourg Şemsiyeleri', bir şemsiye dükkanının sahibi olan üvey annesiyle birlikte yaşayan genç bir kadının öyküsünü anlatıyor. Bir süre sonra aşık olduğu adamla evlenmek istemesi ve annesinin buna karşı çıkmasıyla başlayan olaylar, kadının sevgilisinin iki yıllığına askere gitmesiyle dramatik bir boyut kazanıyor...

Jacques Demy'nin klasik filminin başrollerinde Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo ve Anne Vernon bulunuyor.


96. 5’ten 7’ye Cleo Cléo de 5 à 7

Yapım Yılı: 1962 Yönetmen: Agnes Varda IMDB Puanı: 7,9

Agnès Varda imzalı feminist klasik Beşten Yediye Cleo modernist Avrupa sinemasının en güçlü örneklerinden birini temsil ediyor. Kentli bir kadının ölüm ve hastalık korkusunu, özgün bir zaman ve mekan anlayışı ve sinema diliyle anlatan Varda, yeni dalga gibi sinemayı yenileştiren bir akım içinde kadınların sinemasına yepyeni bir pencere açıyor.


97. Zangiku monogatari

Yapım Yılı: 1956 Yönetmen: Kôji Shima IMDB Puanı: 6,4

1885 yılında Tokyo'da geçen hikayede ünlü bir Kabuki sanatçısının oğlu olan Kikunosuke Onoe'nin hayatına konuk oluyoruz. Babasının kariyerindeki başarısını kendi kariyerinde de elde etmeye çalışan Onoe'ye sahnedeki performansından ötürü övgülerini sunan çevresi, esasında onun başarısız bir sanatçı olduğunun farkındadır. Sanata yeteneğinin olmadığı arkasından konuşulan bir gerçektir. Bir gün evlerinde bakıcı olarak çalışan Otoku, ona gerçekleri açıklar ve kendini bu alanda geliştirmesi gerektiğini söyleme cesaretini bulur. İkisi arasındaki yakın ilişki Onoe'nin ailesi tarafından şüpheyle karşılanır ve olası bir skandalı engellemek adına Otoku'nun işine son verilir. Olaylar ise Onoe'nin peşisıra şehri terk etmesiyle farklı bir yöne doğru evrilmeye başlar.


98. Meshes of the Afternoon

Yapım Yılı: 1943 Yönetmen: Maya Deren, Alexander Hammid IMDB Puanı: 7,9

20. yüzyılın en önemli ve ilham verici deneysel filmlerinden biri olarak tanımlanan 'Meshes of the Afternoon', Amerikan deneysel sinemasının önemli sinemacılarından Maya Deren'in imzasını taşıyor. Deren en önemli yapıtlarında başı çeken bu filmle, hikayenin kahramanı olan ve kendisinin canlandırdığı kadın karakterinin iç dünyasında olup bitenleri, gündelik yaşamın ayrılmaz parçaları olan çevresindeki bıçak, telefon ve kapı gibi objeler üzerinden anlatıyor; gerçek ve hayal arasındaki çizginin sınırlarını zorluyor.


99. Ateş Böceği Christopher Strong

Yapım Yılı: 1933 Yönetmen: Dorothy Arzner IMDB Puanı: 6,3

Ünlü bir pilot ve Parlamento üyesi olan kadın potansiyel olarak felaketle sonuçlanabilecek bir olaya sürükleniyor.


100. La passion de Jeanne d'Arc

Yapım Yılı: 1928 Yönetmen: Carl Theodor Dreyer IMDB Puanı: 8,1

La passion de Jeanne d'Arc, kahraman bir kadının yargılanma sürecini konu ediyor. Karşınızda tarihin ve kadın tarihinin en büyük kahramanlarından bir tanesi: Jeanne d'Ark... Rüyalar ve kabusların arasında cereyan eden davasında ne hayata ne de ölüme yakın hissediyor kendisini.

Sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden biri olan Carl Theodor Dreyer, sinemaya sinemanın kendisini armağan ediyor.



bottom of page