top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Sülalenin Zehirli Mantarları



Aileniz ve akrabalarınız arasında zehirli mantarlar olduğunu nasıl anlarsınız? Çünkü ilgi çekmek için aile içinde veya toplum içinde yalanlarla dolu tuhaf dramalara yönelebilirler, onlarla paylaştığınız sırları sadece size zarar vermek için başkalarıyla paylaşabilirler, diğer aile bireyleri arasına nifak tohumları ekmeye bayılırlar ve onlarla etkileşime geçtiğinizde kendinizi tuhaf, manipüle edilmiş ve duygusal olarak zarar görmüş hissedersiniz.


Her aile içinde ve akrabalar arasında anlaşmazlıklar ve tartışmalar olur. En sağlıklı ailede bile bireyler bazen birbirlerine incitici sözler söyleyebilirler. Zehirlenmiş aileleri bunlardan ayıran şey, kullanılan yöntemlerdir:


dedikodu, sürekli kusur bulma, rekabetçilik, nifak tohumları ekme, gruplaştırma, direkt iletişime geçmek yerine üçgenler kurma, patolojik biçimde yalan söyleme, asla özür dilememe, sorumluluk almadan hep başkalarına yüklenme, herkesi kontrol etmeye yönelik yoğun çaba vs vs.



Evet, şimdi herkesin aklına ailesindeki o zehirli mantarlar gelmiştir. Yine de küçük bir kamu spotu:


Siz yine de “o zehirli mantar ben olabilir miyim” diye de sorun. Aile içinde kendi statünüzü, saygınlığınızı, popülerliğinizi daha üst sıralara yerleştirmek amacıyla bütün ailenin kaos içinde zarar görmesine, bazı bireylerin incinmesine hiç aldırmayan, gerek yüz yüze, gerek whatsapp gruplarında yardırmaya devam eden o patolojik üyelerden biri siz de olabilirsiniz.


Dr. George Simon’a göre bu patolojik üyeler genellikle içlerinde narsisistlik, antisosyal ve borderline gibi kişilik bozluklukları gizlerler, bu yüzden onlarla orta yolu bulmak neredeyse imkansızdır. Asıl sorun diğer aile üyeleridir.


Çünkü bu üyeler, zaten böyle bir gelenekte yetiştikleri için bütün bunları normal bulabilirler. Ailenin alışılagelmiş normali bu olabilir ama sağlıklı olan bu mudur?


Psikolog Tracy Hutchinson’a göre, terapiye gelen insanların en sık sorduğu sorulardan biri, bu zehirli mantarlarla aralarına nasıl mesafe koymaları ve onların zararlarından nasıl korunmaları gerektiğiyle ilgili.


Belki siz sülalenizin zehirli mantarı olmayabilirsiniz. Daha yüksek bir ihtimal, onun tarafından manipüle edilmiş ve o diğer üyelere duygusal zararlar veriyorken bir araç olarak kullanılıyor olmanızdır. Ve bu berbat bir şeydir.



Yazan: Emre Özarslan (Huzursuz Beyin)

Alıntılar: Tracy S. Hutchinson - Psychopathology in Your Family:

When Things Get Harmful

Leedom L. J. - The Impact of Psychopathy on the Family

bottom of page