top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Online terapide yapmamanız gereken 5 şey




Birçok olguyu değiştiren pandemi, psikoterapide de değişim yarattı. Daha önce bu uygulamaya sıcak bakmayan psikologlar dahi online olarak terapi vermeye başladı.


Yararları, zararları, etik durumu tartışıladursun, online terapinin getirdiği “tuhaf durumlar” da ortaya çıkıyor. Psikolog Guy Winch, bu haftaki makalesini bu konuya ayırdı ve meslektaşlarıyla birlikte online terapide sıklıkla karşılaştıkları en tuhaf beş durumu listeledi:


1. Arabada terapi


Seansı arabada mı almak istiyorsunuz? Sorun değil. Ama o esnada araba kullanıyorsanız bu biraz sorun yaratabilir. Evet, anlıyorum, evden yalnızca beş dakika uzaktasınız ama lütfen ya kenara çekin ya da görüşmeyi kapatın. Siz telefona bakarken pencerenin dışında vızıldayan arabaları görmek bana kalp krizi geçirtecek.


2. Tuvalette terapi


Eğer seans için mahremiyetinizi koruyabileceğiniz tek yer banyo ise klozette oturmak sorun değil. Ama lütfen seans esnasında sifonu çekmeyin. “Ağlıyordum, tuvaletin içindekiler sadece kullandığım mendillerdi” demek onu daha az tuhaf hale getirmiyor. Sifonu çekmeyin.


3. Ekranda giderek batan danışan


Bir terapist için göğsünüzün veya omuzlarınızın yukarısını görebilmek harika. Ama tek gördüğüm şey alnınız ve tavanınız olana kadar yavaşça ekranda gömüldüğünüzü görmek - o kadar da harika değil. Lütfen elde taşınır cihazınızın sabit bir konumda olduğundan emin olun.


4. İzinsiz girişler


Başkalarıyla yaşıyorsanız, seans sırasında arkanızdaki kapıdan çocuklar veya başka bir yetişkin girebilir. İçeri giren kişi hemen ayrılırsa, sorun değil. Ama eğer ekrana bakıp beni gördüklerinde ve “bu senin psikoloğun mu? Üç aydır seks yapmadığımızı biliyor mu?” diye sorduklarına ne yapacağımı gerçekten bilemiyorum.


5. Hayvan anatomisi


Seans sırasında kucağınızda köpeğin olması? Hiç sorun değil. Peki diz üstü bilgisayarınızın üzerinde kedi? O kadar iyi bir fikir değil. Bir terapist olarak danışanımın yüzünü görmek benim için önemli, kedinin rektumunu görmek ise hiçbir şeyi daha iyi hale getirmiyor.



Alıntılar:


Guy Winch - 5 Things Therapists Wish You Didn’t Do During Video Sessions


Comments


bottom of page