top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Aile Bireyi Olarak Köpek: Yeni jenerasyonlar köpeklerini aile bireyi olarak görüyor.




Milenyal kuşağı (1980 – 2000 arası doğanlar) için yapılan araştırmalar onların ev almak için pek kasmadığını, kariyerlerine kendilerini daha az adadıklarını, kişisel rahatlıklarını işlerinden daha çok önemsediklerini ve geleneksel ahlak ve etik hakkında pek endişe duymadıklarını gösteriyor.

Pek konuşulmayan bir diğer özellikleri ise, kendilerini evde yaşayan hayvanlarına adamaları. Konu köpekleri olunca milenyal kuşağı üyeleri bu hayvan bireylerle daha derin bağ kurmakla kalmıyorlar, onlar için daha çok harcama yapıyorlar ve nerede yaşayacaklarını seçerken bile köpeklerinin rahatlıklarını ön plana koyuyorlar.

Rover.com’un üç yıl boyunca topladığı verilere göre, Amerika’daki köpekler şu anda aile bireyi konumuna yerleşmiş durumda. Köpekle yaşayan kişilerin %94’ü köpeklerini aile bireyi olarak sayarken, %79’u köpeklerini özel günlerdeki aktivitelerine (tatillerine, nişanlarına ve düğünlerine) dahil ediyor. Hatta %25’inden fazlası ilk randevularına köpekleriyle giderken, %65’i arkadaşları veya aile bireylerindense köpekleriyle daha çok fotoğraf çektiriyor.

Psikolojik bağın ne kadar kuvvetli olduğunu ise ayrılıklarda yaşananlardan anlıyoruz. Köpeklerle yaşayanların %82’si evde olmadıkları zaman geride bıraktıkları köpekleri hakkında endişeleniyor, %37’si ayrılmak zorunda kaldılarında ağladılarını itiraf ediyor ve %47’si köpeklerindense, beraber yaşadıkları eşlerinden - sevgililerinden bir hafta ayrı kalmayı tercih ediyorlar.

%54’ü eğer köpekleri partnerlerinden hoşlanmadıysa bir ilişkiyi sonlandırmayı düşünebiliyorlar, %56’sı eve girdiğinde eşinden, sevgilisinden veya aile bireylerinden önce köpeğine “merhaba” diyor. %51’i köpeğine şarkılar söylerken, %24’ü köpeğine özel kişileştirdiği ve uydurduğu şarkıları söylüyor.


Tabii bu ilişkiden sadece köpekler faydalanmıyor. Köpeklerle beraber yaşayanların %74’ü mutsuz hissettiklerinde daha iyi hissetmek için köpekleriyle ilgileniyorlar. Genel kabul gören araştırmalara göre yalnızca köpeklerini görmek bile insanları daha iyi hissettirebiliyor.


Her ne kadar saklayamadıkları kuyrukları nedeniyle duygularını göstermekte sorun yaşamasalar da diğer ciddi ilişkilerde olduğu gibi köpeklerle olan ilişkilerde de insan her an sevildiğine emin olamıyor. Her ay, her ülkeden binlerce endişeli kişi, Google'a büyük bir tedirginlikle aynı soruyu soruyor:


“köpeğim beni seviyor mu?”




Yazan: Emre Özarslan (Huzursuz Beyin)


Alıntılar: Stanley Coren - More Truths About Dog People: New Survey Results






Comments


bottom of page