Stres mi anksiyete mi?
Gündelik hayatımızda stres ve anksiyete terimlerini sık sık aynı anlamda kullanırız. Oysa aralarındaki farkı anlamamız, nasıl mücadele etmeye çalışmamız gerektiği konusunda yardımcı olabilir. Öncelikle, semptomlar aynı; uykusuzluk, huzursuzluk, odaklanma zorluğu, yorgunluk, kas gerginliği, yüksek tansiyon ve sinirlilik. En önemli farkları ise nereden kaynaklandıkları.
Stres nedir?
Hayatımız stresli olabilir; okuldaki performansımız, pandemi, kavgalar veya Fenerbahçe maçları gibi nedenlerden ötürü stres yaşayabiliriz. Yani stres faktörleri her yerdedir. Hayatı stressiz atlatmak imkansızdır.
Peki uzmanlar stresi nasıl tanımlıyor? Genellikle bir dış faktöre verdiğimiz fiziksel veya zihinsel karşılık, tepki. Ağırlığı önemli değil; bu basit bir ödev de olabilir amansız bir hastalık da. Bizi strese sokan faktör bir kereliğine de yaşanabilir, kısa veya uzun zaman aralıklarıyla tekrarlayan döngüler halinde de.
Stres faktörü sona erince stres de sona erer.
Anksiyete (kaygı) nedir?
Anksiyetede ise ortada bir stres faktörü olmadığı halde ısrarlı, sabit bir endişe bulunur. Dolayısıyla dışsal değil içsel faktörden söz edebiliriz.
Sevimsiz bir misafir gibi bir yandan enerjimizi emerken bir yandan da bu misafirliğin ne kadar süreceğini bilememekten kaynaklanan belirsizlik nedeniyle acı çekeriz.
Bağışıklık, sindirim ve üreme sistemlerimizde problemler yaşayabiliriz. Anksiyeteden kurtulamamak, kaygı bozukluğu ve depresyon gibi zihinsel rahatsızlıklar geçirme ihtimalimizi de yükseltir.
ANKSİYETE HAKKINDAKİ KİTAPLAR
Anksiyete hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz size önerebileceğim bazı kitaplar var:
-
Aaron T. Beck – Anksiyete Bozuklukları ve Fobiler
-
Bilişsel Davranışçı Terapi - Seth Gillihan
-
Robert Sapolsky - Zebralar Neden Ülser Olmaz
-
Kaygı - Helen Kennerley
-
Karen Horney - Çağımızın Nevrotik Kişiliği
-
Karen Horney - İçsel Çatışmalarımız
-
Engin Geçtan - İnsan Olmak
Stresimizin nedenlerini, nasıl tetiklendiğimizi, hangi başa çıkma tekniğinin bizim için işe yaradığını öğrenmek anksiyetemizi azaltır, günlük hayatımızı daha yaşanabilir kılar.
Ancak bütün bunlara rağmen stres ve anksiyete bizi sıkıştırmaya, yaşantımızı bariz bir şekilde olumsuz etkilemeye devam ediyorsa, belki bir profesyonelle konuşmamızın vakti gelmiştir.
Huzurlu günler dilerim,
Huzursuz Beyin.