top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Huzursuz Psikoloji Bülteni #14



On dördüncü sayıdan merhaba!


Haftanın Normal İnsanlar konusu bizi gülümseten üç şey ve nedenleriydi. Pek kolay bir konu olmasa da yazar arkadaşlarım iyi iş çıkardılar, kendilerini tebrik ederim. Her hafta olduğu gibi benim de bir yazım bulunuyor bölümde.


Haftanın psikoloji testi ile kararsızlığınızın şiddetini ölçebilirsiniz. Bu konuda bilgi almak isteyen arkadaşlarıma test sonucu sayfasında bazı kitaplar önerdim.


Haftanın kitabı olarak ise Duygusal Zeka kavramının yaratıcıların Daniel Goleman'ın kitabını seçtim. Zeka konusu tartışmaya açık olsa da, duygusal zekanın önemi pek yadsınmıyor.


Yazma projesine katılmak isteyen arkadaşlarım bana Instagram'dan ulaşabilirler.


Sevgiler, huzurlu haftalar,


Huzursuz Beyin

Emre ÖZARSLAN


 

Bu sayıda neler bulacaksınız?

  1. Haftanın psikoloji testi: Ne kadar kararsızsınız?

  2. Normal İnsanlar: Sizi gülümseten üç şeyi ve nedenleri

  3. Fırından yeni çıkmış psikoloji makaleleri

  4. Haftanın animasyonu: Tin Toy

  5. Haftanın kitabı: Duygusal Zeka

  6. Beğendiğim içerikler


 

HAFTANIN PSİKOLOJİ TESTİ Psikoloji testi: Ne kadar kararsızsınız?



Bu 15 soruluk ölçekle kararlılığınızı ölçebilirsiniz.




 

NORMAL İNSANLAR: Normal İnsanlar: Gülümseten üç şey




Bu haftanın normal insanlar konusu "sizi gülümseten üç şey ve nedenleri" idi. Katılan bütün yazar arkadaşlarıma saygılarımı sunuyor, emeklerine sağlık diyorum. Haftanın yazıları: 1. Yarım Gülümsemeler - Huzursuz Beyin 2. Fermata – Edward Bloom 3. Çünkü Ondan Dolayı – İki 4. Bir Kedim, İki Kedim, Üç Kedim – Ayşe Çetinkaya 5. Her Şey Yolunda – San 6. Lütfen Beni Övün – Rojda Aksoy 7. Çünkü Ben Beşiktaşlıyım Ya – Mutlu 8. Gülümse Bak İyi Gelecek – Sehvenli 9. Hava Durumu Tahmincisi – Herzi 10. Hisler Hapishanesi – Saturnuslog 11. Üç Elma – Bir Başka Dünyadaki 12. Mütebessim Hatıralar – Seyyan Uslu 13. Ne Gülümsetir Seni, Dedi İç Ses –Dalgın Canbaz 14. Siyah Piramitten Geçen Beyaz Işık – Milenay Karga 15. Her Nasılsa Tekrarlanabilen Mutluluk Anları – Canderel 16. Tarot Falı – Melike Yılmaz 17. Üç Şey – Nehir Niş 18. En İyi Yaptığım Şey – Msy 19. Gülümseyen Ben – Ayşe Menekşe




 


FIRINDAN YENİ ÇIKMIŞ PSİKOLOJİ MAKALELERİ


1. Hatırladığımız ilk anılar iki buçuk yaşında başlıyor. Yeni bir araştırmaya göre, ortalama olarak, insanların hatırlayabildiği en eski hatıralar, iki buçuk yaşında oldukları zamana tekabül ediyor. Makalenin bulunduğu dergi: Memory, Haziran, 2021 Makaleye git 2. Pandemi sonrası daha çok öğretmen işini bırakmayı düşünüyor. RAND kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre ABD’de pandemiden önce her altı öğretmenden biri işini bırakırken, pandemi sonrasında her dört öğretmenden birinin işini bırakacağı öngörülüyor. Bu oran özellikle siyahlar ve Afro-Afrikalılar arasında artıyor. Makalenin bulunduğu dergi: RAND Education and Labor, Haziran 2021 Makaleye git 3. Gençler arasında flört sırasında alkol tüketimi artıyor. Washington Eyalet Üniversitesi'nden bir makaleye göre, gençler sosyalleşmeye ve flört etmeye daha fazla ilgi duyduklarında daha fazla alkol içme eğilimindeler. Öte yandan bilim insanları, gençlerin ciddi ilişki içinde olduklarında, flörtle veya sosyalleşmeyle ilgilenmediklerinde alkol tüketiminin düştüğünü bulguladılar. Makalenin bulunduğu dergi: Substance Use & Misuse, Haziran, 2021 Makaleye git 4. Yüksek öğretimde de oyun temelli yöntemler başarılı oluyor. Araştırmaya göre sadece ilkokullar için değil, yüksek öğretimde de, geleneksel ders temelli yöntem yerine oyunlu pedagoji kullanılarak öğretildiklerinde öğrenciler konuyla daha ilgili ve motive oluyorlar. Ayrıca oyun temelli eğitim stres ve kaygının azalmasına neden oluyor. Makalenin bulunduğu dergi: Journal of Teaching and Learning Makaleye git 5. Sosyal medyanın da bir kriz disiplinine ihtiyacı var. Sosyal medyanın toplumu ve grupları etkileme ve eyleme geçirme gücünü artık herkes kabul ediyor. Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayınlanan yeni bir makaleye göre, araştırmacılar, bu etkinin daha sağlıklı, sürdürülebilir ve eşit bir dünyayı yaratabilmesi için tıp ve iklim biliminde olduğu gibi bir “kriz disiplinine” sahip olması gerektiğini söylüyor. Makalenin bulunduğu dergi: University of Washington News, Haziran, 2021 Makaleye git

 

HAFTANIN ANİMASYONU: "Tin Toy"



Pixar'dan bebeklerin o kadar da tatlı olmadığını gösteren oskar ödüllü animasyon.



 

HAFTANIN KİTABI: "Daniel Goleman - Duygusal Zeka"




Duygusal zeka kavramının yaratıcılarından biri olan Daniel Goleman'ın konu hakkındaki önemli kitabı. IQ her ne kadar tartışılan bir kavram olsa da, duygusal zekanın önemi günümüzde herkes tarafından kabul ediliyor. Bu kitap, duygusal zeka konusunda bilgilenmek isteyenler için eşsiz bir kaynak. Kitaptan seçtiğim bazı alıntılar:

  • “Öfkeyi dağıtmanın bir yolu, öfke dalgasını başlatan düşünceleri yakalayıp bunlara meydan okumaktır. Çünkü ilk öfke patlamasını onaylayıp teşvik eden bir etkileşimin başlangıçtaki değerlendirilmesidir; alevleri körükleyen ise bunu izleyen değerlendirmelerdir. Zamanlama önemlidir öfke döngüsüne ne kadar erken aşamada müdahale edilirse o kadar etkili olur. Aslında yatıştırıcı bilgiler öfke devreye girmeden önce gelirse öfkenin önü tamamen kesilebilir.


  • Anne babaların kendini kötü hissettiğinde çocuklar ciddi biçimde cezalandırılır, iyi hissettiğinde ise evin altını üstüne getirseler bile yakayı sıyırabilirler. Yani ceza, çocuğun ne yapmış olduğuyla ilgili değil, ebeveynin kendini nasıl hissettiğiyle ilintilidir. Bu, çocuğa kendini değersiz ve çaresiz hissettirmenin reçetesidir.

  • Başkalarının ne hissettiğini kaydedememek duygusal zeka bakımından büyük bir eksiklik, insan olmak anlamında da trajik bir başarısızlıktır.

  • Aslında bir evliliği kurtaran ya da yıkan, çiftlerin ne kadar sık seviştikleri, çocuklarına nasıl bir terbiye vermeleri gerektiği, ne kadar borç ve tasarrufla kendilerini rahat hissedecekleri gibi belirli konular değil; daha çok, ilişkilerinin geleceği açısından daha önemli olan bu hassas noktaların çift tarafından "nasıl" tartışıldığıdır.

  • Duygusal zekâ IQ kadar yaygınlaşıp insani niteliklerin bir ölçütü olarak topluma kök salacak olursa, ailelerimizin, okulların, işyerlerinin ve toplulukların da çok daha insancıl ve bireyi geliştiren ortamlar haline geleceğine inanıyorum.

  • Herkes kızabilir, bu kolaydır. Ancak doğru insana, doğru ölçüde, doğru zamanda, doğru nedenle ve doğru şekilde kızmak, işte bu kolay değildir. – Aristoteles

  • Öfke hiçbir zaman nedensiz değildir ama ender olarak iyi bir nedeni vardır.


 

BEĞENDİĞİM İÇERİKLER:


 


Bu haftalık da bu kadar. Gelecek hafta görüşmek üzere. Huzurlu kalın! Huzursuz Beyin.

Comments


bottom of page