top of page

Haftalık Psikoloji Bülteni'ne üye ol

Teşekkürler.

HUZURSUZ EMOŞ.jpg

Huzursuz Psikoloji Bülteni #013


On üçüncü sayıdan merhaba! "Beraber Kitap Yazalım" projesinde yazmaya devam eden arkadaşlarımı kutluyorum. Ben ikinci konuda gönderilen yazılar yarı yarıya düşer diye bekliyordum ama özveri ve disiplinle devam ediyorlar. Bu hafta da birbirinden ilginç yazılara imza attılar. Haftanın psikoloji testi ile kadar şefkatli ve merhametli olduğunuzu ölçebilirsiniz. Bu konuda kendini geliştirmek isteyen arkadaşlarıma test sonucu sayfasında bazı kitaplar önerdim. Haftanın kitabını ise başta projede yazan arkadaşlarım olmak üzere odaklanma gücünü artırmak isteyen herkese tavsiye ederim: Cal Newport'tan Pürdikkat. Yazma projesine katılmak isteyen arkadaşlarım bana Instagram'dan ulaşabilirler. Sevgiler, huzurlu haftalar, Huzursuz Beyin Emre ÖZARSLAN



 

Bu sayıda neler bulacaksınız?

  1. Haftanın psikoloji testi: Ne kadar şefkatli - merhametlisiniz?

  2. Normal İnsanlar: Bir çocuğun size verdiği unutamadığınız bir dersi anlatın.

  3. Fırından yeni çıkmış psikoloji makaleleri

  4. Haftanın animasyonu: The Fly

  5. Haftanın kitabı: Pürdikkat

  6. Beğendiğim içerikler


 

HAFTANIN PSİKOLOJİ TESTİ Psikoloji testi: Ne kadar şefkatli - merhametlisiniz?



Bu 24 soruluk ölçekle ne kadar şefkatli - merhametli olduğunuzu ölçebilirsiniz.



 

NORMAL İNSANLAR: Normal İnsanlar: Bir çocuğun verdiği ders




Bu haftanın normal insanlar konusu "bir çocuğun size verdiği unutamadığınız bir dersi anlatın." idi. Yazar arkadaşlarım yine birbirinden ilginç yazılar yazdı. Haftanın yazıları: 1. Robin Hood – Huzursuz Beyin 2. Murat Gibiler İçin Tevekkül Bir Tercih Değildir – Edward Bloom 3. Ben Varım – Ayşe Çetinkaya 4. Vazgeçmeme Hakkı – Canderel 5. Annemi Bir De Ben Yormak İstemedim, Öğretmenim – Mutlu 6. Albero Noce – Karahindiba 7. Anlatılacak Bir Hikaye – İki 8. Baba Sancısı – Seyyan Uslu 9. Mavi Top – Nehir Niş 10. O Sen Olsan Bari – Rojda Aksoy 11. Hayal Dünyası Nerede? – San 12. Ufak Bedenden Büyük Ders – Meryem Sena 13. Düşünme – Gül Özcan 14. Artık Duruyorum – Madame Solo 15. Hiç Gelmeyen Gün – Altum 16. Anahtar – E 17. Hayalimdeki Meslek – Bir Başka Dünyadaki 18. Bir Çocuğun Hayatıma Dokunuşu – Voila 19. Yağma Yağmur Şemsiyem Yok – Pınar 20. Kırmızı Bisiklet – Dalgın Canbaz 21. Yapbozun İçindeki Çocuk ve Yetişkinler - Sehvenli 22. Çoklu Doğum – Milenay Karga 23. Çocuktan Öğren – Nesrin İleri Yazının tamamına bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.


 



FIRINDAN YENİ ÇIKMIŞ PSİKOLOJİ MAKALELERİ


1. Avrupa Birliği ülkelerindeki her yirmi işçiden sadece biri işini “anlamsız” buluyor. Amerikalı antropolog David Graber’e göre bir ülkedeki işlerin yarısından çoğu (resepsiyonistten halkla ilişkiler uzmanına kadar) çalışanlara “ anlamsız “ geliyor. Bu teoriyi test etmek isteyen araştırmacıların bulgularına göre ise bu işlerde çalışanların sadece yüzde dördü işlerini anlamsız buluyor. Makalenin bulunduğu dergi: Work, Employment and Society, Haziran, 2021 Makaleye git 2. Ekonomik şok ve fiziksel hareketsizlik arasındaki güçlü bağlantı korkutuyor. Amerika’daki 2008 – 2009 büyük ekonomik durgunluğun etkilerinden birinin de işlerini kaybeden genç yetişkinlerin yaşadıkları şokla daha az fiziksel aktivitede bulunması ve obezitenin artması sayılıyor. Araştırmacılar benzer bir etkinin COVİD sonrası dünya içinde yaşanacağından endişeleniyor. Makalenin bulunduğu dergi: American Journal of Lifestyle Medicine, Nisan, 2021 Makaleye git 3. Antidepresanların kullanımındaki artış endişe verici boyutta. Huddersfield Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı araştırmaya göre COVİD boyunca İngiltere’de antidepresan kullanımı bir yılda dört milyon arttı.100 bin hasta üzerinde yapılan başka bir araştırmaya göre ise gençlerde ve çocuklarda intihar oranı iki kat arttı. Makalenin bulunduğu dergi: DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, Mart, 2021 Makaleye git 4. Baba fareler, sperm yoluyla yavrularına stres tepkilerini aktarıyorlar. JNeurosci'de yayımlanan yeni araştırmaya göre, strese daha duyarlı erkek fareler, spermlerinin genetik kodundaki değişikliklerle davranışlarını yavrulara aktarabiliyorlar. Makalenin bulunduğu dergi: JNeurosci, Haziran, 2021 Makaleye git 5. Sosyal medya fenomenliği git gide daha güvensiz hale geliyor. Her ne kadar sosyal medya fenomenliğinin, diğer ünlü olma yollarına göre daha demokratik olduğuna inanılsa da, Cornell’deki araştırmacılara göre bu durum epey tekinsiz. Çünkü genellikle her fenomen, belirli bir platformun algoritmasına ve kaprislerine boyun eğmek durumunda. Üstelik Instagram olsun, TikTok olsun, yarın var olacağının bir garantisi yok. Makalenin bulunduğu dergi: Cornell Chronicles, Haziran, 2021 Makaleye git


 

HAFTANIN ANİMASYONU: "The Fly"




Dünyayı bir sinek gözünden gördüğümüz animasyon 1980 yılında Oskar kazanmıştı.


 

HAFTANIN KİTABI: "Cal Newport - Pürdikkat"






Cal Newport'un kitabı özellikle sosyal medya nedeniyle sürekli saldırıya uğrayan odaklanma gücümüzü geliştirebilmek için örnekler, metotlar ve stratejiler sunuyor. Kitaptan seçtiğim bazı alıntılar:

  • “Günün büyük bölümünü zamanımızı nasıl kullandığımıza dikkat etmeksizin, otomatik pilota bağlı halde geçiriyoruz, Bu bir sorun.Yüzeysel işlerin pürdikkat çalışmaya oranla vaktinizin kaçta kaçını işgal ettiğine gerçekçi gözlerle bakmadığınız ve herhangi bir şeye girişmeden önce bir an durup "Tam olarak şu an yapılacak en doğru şey ne?" sorusunu sorma alışkanlığı edinmediğiniz müddetçe, eften püften şeylerin programınızın her köşesine sızmasının önüne geçemezsiniz.

  • ”Çoğu insan her arzu ettiğinde dikkatini toplayabileceğini zanneder. Lakin hüsnükuruntudan başka bir şey değildir bu: Dikkat çelici uyaranlar beynin nörolojik yapısını zamanla öyle bir dönüştürür ki insan bir vakit sonra bu uyaranları aşerir gibi aramaya başlar.


  • “En değerli anlar, genellikle kişinin zor ve mühim bir işi başarmak için harcadığı istemli çaba esnasında bedeninin veya zihninin sınırlarını zorlamasından doğar.”

  • “Anlamlı içerik üretmek büyük çaba gerektirir ve ancak bu çabanın karşılığında insanların ilgisini kazanırsınız; sosyal medya ise insanlara çaba göstermeden ilgi toplama imkanı sunuyor. yani sosyal medya, kapitalizmin bu en temel mübadele ilişkisini bertaraf edip yerine kolektivist alternatifini koymuş oldu: sen benim sözüme ilgi gösterirsen ben de senin sözüne ilgi gösteririm. içeriğinin ne olduğu önemli değil."

  • “Kim olduğunuz, ne düşündüğünüz, ne hissettiğiniz, ne yaptığınız, neyi sevdiğiniz, odaklandığınız şeylerin toplamıdır."


 

BEĞENDİĞİM İÇERİKLER:



 

Bu haftalık da bu kadar. Gelecek hafta görüşmek üzere. Huzurlu kalın! Huzursuz Beyin.

Comments


bottom of page